En polsk korre

Dansoman, Accra, Ghana, Afrika
Dansoman, Accra, Ghana, Afrika

Läser Fotbollskriget av Ryszard Kapuscinski (1932-2007), den polske skribenten som anses vara en av världens främsta i genren litterära utrikesreportage.

Han har nämnts i Nobelprissammanhang men också kritiserats för att ha låtit det litterära måla över det faktiska ibland. 

Boken är en samling reportage från olika oroliga hörn av världen. Bland annat från Ghana. Kollar mina bilder från resan till Ghana för tre och ett halvt år sen. Kanske dags för ny resa till Afrika. Det är annat än Norge.

Såg först nu att Jerry Rawlings dog i coviden för ett knappt år sen. 

Kapuscinski skriver att Ahmed Ben Bella spelade för Olympique Marseille. Ben Bella var det fria Algeriets förste president och jag minns framförallt Aktuellts utrikeskommentator Tor Åhmans kommentarer när Ben Bella störtats. I Olympique Marseille spelade en kort tid också George Weah. Han är idag president i Liberia. Även Gunnar Andersson från Säffle och Roger Magnusson från Blomstermåla har spelat i Marseille.

Fotbollskriget pågick under 100 dagar mellan El Salvador och Honduras. Det blev oavgjort i den kampen. Kryss. 

Kapuscinski berättar att det inte är alla förunnat att bli utrikeskorrespondent:

"Korrespondent kan inte den bli som är rädd för tsetseflugor, svarta kobror, elefanter och människoätare, som inte törs dricka vatten ur en kran eller en bäck eller äta en kaka gjord på stekta myror, och inte heller den som darrar vid tanken på amöbor och veneriska sjukdomar eller att han ska bli bestulen och få stryk, inte den som spar på dollarna för att bygga sig en villa där hemma eller den som inte kan sova i en afrikansk lerhydda - eller den som föraktar de människor han ska skriva om."

Så är det nog.

Etiketter: ghana
I det här planet skulle Jerry Rawlings ha flugit under broarna vid Voltafloden, sade miss Ellie.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Lena Malmquist » På väg igen:  ”Hej Per! Kul att läsa din blogg! Framförallt var det viktigt och intressant att ..”

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln