Utgallrad utrikeskorre

Irland på hoj för en handfull år sedan. Alldeles i närheten av Ballymahooney där det ödesdigra bakhållet utspelades. Eller?

Åke Ringbergs bok om sin tid som utrikeskorrespondent var utgallrad på bibblan i Ystad och blev min för en tia. När jag såg att han hade ett kapitel om irländske frihetshjälten Roger Casement slog jag till och viftade med mitt Mastercard.

Superb är historien som Ringberg vidarebefordrar från Jolo om Balladen om bakhållet vid Ballymahooney. Vilken egentligen inte har med Casement att göra.

Roger Casement träffade jag på redan på 1980-talet då jag gjorde det mesta av min research för Kongoboken Detta fredliga uppdrag (H:ström Text & Kultur, 2005). Casement var ju en av de första som verkligen lade ned sin själ i att avslöja hur det gick till i Leopold II:s Kongofristaten.

Mesta delen av historien kring Casement känner jag till. Även Mario Vargas Llosa har ju skrivit en fantastisk fictionbiografi på honom. Keltens dröm är en av peruanens mest läsvärda skildringar. Vilket inte säger lite.

Förutom sin mission i Kongo dokumenterade Casement slavarbetet bland gummiarbetarna i Putumayo i Perú. Innan han for hem till Europa, försökte skrapa ihop en irländsk armé av krigsfångar i Tyskland, liftade med en tysk ubåt till Irland, steg iland som förrädare och hängdes i London.

I boken hittar jag också ett kort möte med Carl von Horn i Jerusalem. Denne von Horn, Carl C:son von Horn, för att vara helt korrekt, träffade jag själv under hans sista år på Smygehemmet i Smygehamn. Von Horn stammade från ädlingarna på Vittskövle slott och han blev en officer och gentleman, generallöjtnant i FN:s led och tjänstgjorde först i Gaza och skickades senare av Hammarskjöld till Leopoldville för att bringa reda i det kaos som belgarna lämnade efter sig då de stack från Kongo.

Det var ett otacksamt arbete, sade von Horn, när vi gick in på hans lilla rum på äldreboendet. Han var en gammal man och det enda som minde om hans tidigare karriär var den lilla FN-blå namnskylten som stod på stringhyllan.

Min Kongobok handlar inte om FN-aktionen under Hammarskjöld även om jag läst någon hyllmeter också om detta. Den handlar uteslutande om Leopoldtiden 1880-1908 och framförallt om de svenska militärer som reste ned och var direkt delaktiga i den belgiske kungens folkmord. De var inte få. Den finns fortfarande att köpa på Bokus.

Åke Ringberg var tydligen utrikeskorre för DN och han må ursäkta mig att jag inte är familjär med hans namn. Jag läser hans bok med behållning.

Åke Ringberg: Helt och odelbart, en utrikesreporter ser tillbaka (1991).

Etiketter: kongo irland

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Lena Malmquist » På väg igen:  ”Hej Per! Kul att läsa din blogg! Framförallt var det viktigt och intressant att ..”

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln