Kors, vad grant

Det vimlar av vikingaminnen på Jären, den del av den norska västkusten vid Stavanger där jag för tillfället håller hus.

Bara en liten promenad bort finns minnesmärke över Harald Hårfager, som jag återkommer till. Men några kilometer iväg finns något annat intressant från tusen år tillbaka - två keltiska kors på det som en gång varit en kyrkogård.

Det är i Tjora. Ett av korsen är större, det andra som är lite mindre har också behövt stöttas upp.

Keeltiska kors finns ingen annanstans i Skandinavien, Tyskland eller Frankrike än här på Vestlandet, där det lär finnas åtminstone ett sextiotal. Att vikingarna hade kontakter på de brittiska öarna och Irland vet vi ju, men vilken religiös betydelse hade just de här korsen? Vem tog hem dem? Eller tillverkades de lokalt? 

Det sägs att korsen markerade gudstjänstplatser innan kyrkorna kom på plats. Här samlades man för att utöva sin tro.

Historikerna säger att de keltiska korsen är ett bevis på att kristnandet av Norge tog betydligt längre tid än de 35 år som man tidigare räknat med, perioden från det att Olav Tryggvason blev kung år 995 och fram till slaget vid Stiklastad 1030.  

Det lär ha stått fyra kors på Tjora, men de kom på drift. Bergens museum snöt ett, en konservator i Bergen nästa, ett tredje hamnade i en kyrka i Fana och det fjärde knuffade tyskarna omkull under ockupationen. Det är det som kommunen har stagat upp igen. 1987 for man så till Bergen och hämtade hem det andra korset, så två finns på plats idag.

Etiketter: norge

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

  • Thomas Nydahl » Thanks Mr Bobb:  ”Det kan inte vara en dussinjournalist som skrivit detta: "Ett hus mitt emot Pres..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln