Pole dancing

Det tar 11 timmar och tio minuter för SAS att flyga nonstop från Los Angeles International till Köpenhamn nu för tiden. Det går rakt upp över Utahs öknar, Montana, in i Saskatchewan och vidare norrut mot de stora isvidderna, planar ut över Grönland och sen söderut över Island och Färöarna innan landningen görs i en sväng över Öresund och maskinen, en Dreamliner eller en Airbus, sätts ned parallellt med Öresundsbron.

Du stiger ur relativt pigg och kan sträcka på benen, dra rocken om dig i den skandinaviska snålblåsten. Det var ju sol och sommarvarmt för ett halvt dygn sedan.

I Teknikens Världs julnummer 1954 läser jag om den första flygningen över polartrakterna som SAS genomförde med DC-6:an Helge Viking den 16 november 1954.

Den nya linjen är en enorm framgång för SAS läser jag. Den ska gå två gånger i veckan och är redan fullbokad för lång tid framöver. Håll i er nu: Flygturen mellan Köpenhamn och Los Angeles tog 1954 24 timmar och 13 minuter bara i flygtid.

Då flög man först till Söndre Strömfjord (numera: Kangerlussuaq) på Grönland, vidare till Winnipeg i Manitoba, Kanada och först därefter i ett sista hopp till Los Angeles. 

Jag var i Kalifornien senast 2017. Då kostade resan en bråkdel av vad den kostar idag.

LA-ndning Los Angeles 2017.
Etiketter: usa

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

  • Thomas Nydahl » Thanks Mr Bobb:  ”Det kan inte vara en dussinjournalist som skrivit detta: "Ett hus mitt emot Pres..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln