Bukstinna migranter

Dagens understreckare i SvD handlar om flyttfåglar. Ett fascinerande ämne och jag läser om myrspoven i inlägget av Torgny Nordin att:

Myrspoven är den extremaste av alla flyttfåglar vad gäller den fysiologiska förmågan att förändra sig inför flytten. Den bygger om inre organ och vävnader ända ned på cellnivå.
Myrspoven flyttar från Alaska till Nya Zeeland utan uppehåll på nio dagar! Den vräker i sig mat med höga halter av fettsyror av omega-3 och maxar sina röda blodkroppar. Smällfeta - att de om de vore mänskor borde fått både hjärtinfarkt och diabetes - ger de sig iväg på en grandios nonstopflygning.

En och annan tar vägen via Lilleskog i Ystad också vilket bilden bevisar, fast de startar sannolikt inte i Alaska utan längst upp på den Skandinaviska halvön och flyger heller inte längre än till Västeuropas stränder. Så är den ju inte särskilt smällfet heller. Bilden är något år gammal men jag har sett myrspov även i år. Den kommer till sydkusten i slutet av juli, början av augusti, om inte tyska turister häckar i alltför stor utsträckning på kustremsan.

Etiketter: sverige

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

  • Thomas Nydahl » Thanks Mr Bobb:  ”Det kan inte vara en dussinjournalist som skrivit detta: "Ett hus mitt emot Pres..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln