Jarl Kullesnygge kungen demaskerad

Karl XII som han koms ihåg i Bender.
Karl XII som han koms ihåg i Bender.

I Kristianstadsbladet läser jag Christian Swalanders recension av Magnus Västerbros bok om Karl XII. Denne krigarkonung som på senaste tiden fått mer än en törn av samtidens tyckare.

Västerbros bok ger ett perspektiv från mannarnas och folkets håll. Inte från officerstältens och taktikspelens, om jag förstår recensenten rätt.

Det står väl en och alla som läst lite mer om Karl XII ganska klart att han var en fuling, vad att vara kung beträffar. När han slutligen fick nådaskottet i Fredrikshald var Sverige nedkört; fattigt, utarmat på manfolk och hungrande.

Att han var galen ser man ju tydligt på den minnesplatta, eller staty, som finns i Bender och som minner om kungens tillvaro där efter nederlaget vid Poltava. Minen och blicken ger rysningar och aningar om psykopatens brist på empati. Så Jarl Kullesnygg som han vanligen utmålas i  svenska medier är han ju knappast i Bender.

Vi rullade in en tidig eftermiddag i Bender för några år sedan, jag och kapten Mike i Sigge Lill-Cittra. Vi hade krånglat oss genom gränsposteringen mellan Ukraina och Transnistrien, den ryska delen av Moldavien som bröt sig loss från centralstyret i Chisinau i mitten av 1990-talet och sedan dess byggt upp sin egen republik. Den röd-grön-randiga flaggan är prydd med hammare och skära och det berättar ju om landets politiska inriktning. Det kallas också den sista sovjetstaten.

Det finns ett stort fort i Bender och vi hade turen att när vi var där så firades händelsen då ryssarna kastade ut turkarna ur landet. Alla var där. Många var utklädda och plötsligt befann vi oss i en rasande fäktningsscen mellan ryssar och turkar. Det var en härlig familjedag för den ryska stoltheten.

I staden Bender, vid torget mitt emot regeringsbyggnaden, eller om det var kommunkontoret eftersom Tiraspol är "landets" huvudstad, fanns ett minnesmärke över Karl XII och hans tid i landet. Porträttet måste ha gjorts efter kalabaliken. Den syns i kungens ansiktsuttryck. 

Seigneur Aubry de la Motraye som följde kungen lite här och där skriver efter hans död i Norge:

"Han skulle ha varit den ärorikaste och lyckligaste monark i världen, om han lika väl hade förstått att begagna sig av segern som att vinna den. Han hade kunnat, efter att ha besegrat sina fiender, sluta den ärorikaste fred som någonsin slutits...o.s.v."

Det kunde han inte. In i kaklet, var det ja. 

Ryssarna kör ut turkarna ur Bender.
Familjedag? Jojo...

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

  • Thomas Nydahl » Thanks Mr Bobb:  ”Det kan inte vara en dussinjournalist som skrivit detta: "Ett hus mitt emot Pres..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln