Tisdag i Odense

I går rullade vi in i Odense på Fyn. Parkerade i Filosofens P-hus och gav oss iväg för att se om vi kunde spåra det nya H C Andersenhuset som invigdes för bara några veckor sedan. Ett upplevelsecentrum med den danske sagoberättarens värld i fokus.

Bara efter några kvarter i ett hett Odense mötte vi H C Andersen själv, med ett dussin av hans figurer i släptåg. Han bjöd in till en liten presentation, en sång och dansshow, i parken H C Andersen Have.

Det var den grimme aelling, den ståndaktige tennsoldaten och prinsessan på ärten och kejsaren utan kläder. I parkens sol sken barnen och deras föräldrar ikapp. Odense har blivit en barnens stad.

Lagom kissnödiga och hungriga såg vi kön till det nya museet, beundrade fasaden och efter några kvarter hit och några dit slog vi oss ned vid Café Vivaldi sedan vi förbannat globaliseringens följder också i Odense, mitt i Danmark, där det gick femtio burgers av olika storlek och kvalitet på ett smörrebröd. Där coffeeshops ersatt anrika konditorier och stoltheten över det man själv kan tillverka fått träda tillbaka för storfinansens jättekliv över kontinenterna som krossat den lokala profilen.

Men Café Vivaldis hyggestallrik kan rekommenderas. En bild säger mer än tusen ord.

Tidigare har jag besökt Forn Sidr i Odense för reportage då de invigde Nordens första begravningsplats för asatroende. Om en onsdag i Odense läser du här.

Jag har alltid uppskattat den lokala Albanipilsnern. Det gjorde också H C Andersen:
Jeg kan ikke rose den­ne øl højt nok. Den er for­fri­sken­de, de­li­kat og stærk. Prøv den!

Efter sammanslagningar hit och dit tillhör Albani idag Royal Unibrew i Faxe och är Danmarks näst största bryggerikoncern efter…. Gissa!

Kejsaren har inga kläder!
Kejsaren har inga kläder!
Etiketter: danmark

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

  • Thomas Nydahl » Thanks Mr Bobb:  ”Det kan inte vara en dussinjournalist som skrivit detta: "Ett hus mitt emot Pres..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln