Hercules storverk

En av dagens svarttärnor vid Herculesdammarna.

Ett snabbt jobbmöte i Kristianstad gav utrymme för någon timmes vandring i hettan vid Herculesdammarna mellan Viby och Rinkaby. 

Här fanns en gång i tiden ett tegelbruk. Dammarna är de gamla lergravarna där råvaran togs upp. Efter kriget tillverkades fyra miljoner murstenar och 1,5 miljon taktegel. 1968 var äventyret över och bruket lades ned. Tegelmästare Artur Nilssons egna ord om verksamheten hittar du här.

2001 sattes fågeltornet upp och idag är detta en av Kristianstad Vattenrikes mest omtyckta utflyktsmål för fågelskådare. Jag har själv sett en rad olika fåglar här och fjolårets aftonfalk räknar jag som nummer ett så här långt. Brun kärrhök är karaktärsfågel. Rördromen brukar tuta i vassen. Lärkfalkarna var många i fjol.   

Idag var det ganska lugnt. En gök passerade över huvudet på mig och sedan var det full fart på svarttärnorna. Massor av sländor i olika färg och storlek. Svarttärnorna är långflyttare och vissa drar så långt söderut som till kusten utanför Namibia för att undvika vår vinter. 

Naturfilmaren Patrik Olofsson som praktiskt taget är uppväxt i Herculesdammarna har följt svenska tärnor över hela jordklotet. Hans film Tärnsommar som SVT visat är tyvärr inte längre tillgänglig på SVTplay.

Etiketter: sverige

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

  • Thomas Nydahl » Thanks Mr Bobb:  ”Det kan inte vara en dussinjournalist som skrivit detta: "Ett hus mitt emot Pres..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln