When in Europe

Jag trodde det var folkbildarlegendaren Eric Mårtensson på Skurups Folkhögskola som kom på Skurups excellenta kommunslogan When in Europe don't miss Skurup.
Det var det inte. Eric Mårtensson pratade av princip inte engelska läser jag i en artikel i Ystads Allehanda i samband med hans död 2018. Däremot pratade Eric nederländska, isländska, gammalgrekiska och finska utan problem. En myllans kosmopolit.

Eric var ett fenomen i sin svarta Volvo PV från 1957 med Kafka i kofferten. Han bodde kvar i barndomshemmet med mor och han var en hembygdsvetare av rang om Vemmenhögsbygden. Som museiintendent på Svaneholms slott skrev han skrifter om skiftets Rutger Maclean, poeten Ola Hansson, Victoria Benedictsson och Bror Blixen-von Finecke.

Jag tänker på Eric när jag traskar Jaktstigen runt Svaneholms slott och sjö. Hur han skulle kunna hoppa fram bakom ett av de flerhundraåriga träden, titta på mig med kluriga ögon och utbrista:
- Där är du ju!
Trots att vi inte setts på decennier.

Klistermärket fick jag av sommarjobbande ungdom som frågade hur jag ville se Skurup i framtiden. Denna SD-besudlade kommun som nog inte själv inser hur inskränkt den betraktas av omvärlden. Eric Mårtensson hade skämts.

Mina ledord för Skurup i framtiden (gärna nu på stört) var: öppenhet, jämlikhet och kultur.

Bengt Englund hette läraren på folkhögskolan som ville öppna kommunen för internationella gäster och hittade på 1970-talet på kommunens slogan.

Etiketter: sverige

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

  • Thomas Nydahl » Thanks Mr Bobb:  ”Det kan inte vara en dussinjournalist som skrivit detta: "Ett hus mitt emot Pres..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln