Styckegods

S/s Belos, en svensk styckegodsare som jag hittade i fönstret till ett pandemistängt antikvariat i Leiden.

När vännen John E Persson i Brantevik ger ut ett noga utvalt urval av krönikor, essäer och berättelser med sjömotiv under titeln Styckegods är kvällarna i husvagnen intecknade.

Står sydostan på från Ystadbukten och rakt upp i Mumiedalen kan husvagnens stötvisa vaggande ge känslan av en ombonad kajuta. Då kastar jag loss under duntäcket och navigerar frejdigt i det perssonska kölvattnet.

Han berättar, nej han synar och avslöjar Harry Martinsons, Piratens och Evert Taubes sjömanskap och återger Lubbe Nordströms erfarenheter från fyrskepp. Rena skrönor, som den om kamelen, blandas med fakta om kända redare.
Sjömanssäcken är full som ett ymnighetshorn och allt berättas med kärlek till havet och dess riddare. John är en fena i arkiven, hittar de kuriösa detaljerna och har förmågan att servera läsarna dem. Ingen torrskaffning här inte. Allt styckegods är emballerat med glimten i ögat.

Ytterligare en pluspoäng är att Persson har hittat och förmedlar flera kvinnliga öden till sjöss.

John E Persson är själv skepparpåg från Brantevik, har seglat som gnist och vi möttes i mitten av 1980-talet då han gav ut en bok om svenska skeppare på Kongofloden. Det har blivit en rad uppmärksammade böcker från hans skrivbord.

Läs själv:
Styckegods
John E Persson
Ultima Esperanza Books (2021)

Etiketter: sverige

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

  • Thomas Nydahl » Thanks Mr Bobb:  ”Det kan inte vara en dussinjournalist som skrivit detta: "Ett hus mitt emot Pres..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln