Kosmopoliten i trappen

Filmhistoriens mest kända trappa. I Odessa, Ukraina.

I väntan på spruta två och vaccinationspass så går det utmärkt resa i minnen och bland bilder. För några år sedan var resmålet Odessa och den långa trappa med en av filmhistoriens mest omtalade filmscener.

I filmen Pansarkryssaren Potemkin av Sergej Eisenstein puffas en folkmassa fram mot trappan av tsarens militär. En ung mor tappar kontrollen över sin barnvagn som störtar ned för trappstegen.

Filmen från 1925 är en sorts true life historia om ett misslyckat myteri bland matroser i Odessas hamn.

Micke och jag satt en varm solig dag i Odessatrappan, såg ut över Svarta Havet och slevade i oss kaviar med sked direkt ur burken. I Odessa träffade vi två före detta Djurgårdenspelare som valt ett lika udda resmål som vi gjort.

Alexander Pushkin tillbringade drygt ett år i exil Odessa där han drog igång skrivandet av Eugen Onegin och umgicks med galanta damer. Sämre kan en landsförvisad författare ha det.

Det som var nytt för mig och jag inte visste var att filmfotografen som jobbade med Eisenstein hette Edvard Tissé och var son till den svenskestniske sjökaptenen Casimir Tissé från Lettland. Fotografen Tissé fick Stalinpris och blev en aktad Sovjetmedborgare. Hans svenska släktgren är invandrad vallonsläkt som sökte sig till de uppländska bruken på 1600-talet.

Se där - en kosmopolit.

Etiketter: ukraina

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

  • Thomas Nydahl » Thanks Mr Bobb:  ”Det kan inte vara en dussinjournalist som skrivit detta: "Ett hus mitt emot Pres..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln