Mumiedalen i maj

Karantänstation Mumiedalen.

Gräv där du står!
Sen en tid tillbaka tillbringar jag dagarna i en husvagn i Mumiedalen. Det är en liten smal tomt i Abbekås på sydkusten mellan väg 9 och Östersjön. En gång i tiden hade farfars fiskelag tomten för att tjära garnen och hänga dem till tork. Garnen, som ofta var av bomull, tjärades för att bli mörka och inte sticka i ögonen på ål och annan fisk. En bit bort finns rester kvar av tjärtunnan där nätet koktes.

Det är en rätt långsmal tomt på drygt 4 000 kvadratmeter. Det råder byggförbud på fastigheten och Skurups kommun har detaljplanerat den som parkmark. En natt som i natt när sydostan står på och husvagnen gungar en till sömns kan man tänka på platsens dolda berättelser.

På 1930-talet (ungefär, skriver med enbart huvudet som källa) dog en man på Kustvägen i Abbekås. Under bouppteckningen och utrensningen av hans tillhörigheter så hittade man en mumifierad pojkkropp bakom murstocken på loftet.

Ingen visste vad man skulle göra av mumien eller hur den skulle tas upp i bouppteckningen. Det fanns inga släktingar, varken till mannen eller mumien, som kunde rådfrågas.
Beslutet togs av fjärdingsman och andra goda män i byn att man skulle gräva ned kroppen och glömma hela historien. När det mörknat rullade ett litet sammanbitet gäng iväg med ett ovanligt bylte på bören. Den lille pojken var enligt några källor en pojke av nordamerikanskt indianskt ursprung, enligt andra en egyptier. Båda verkar främmande fåglar i ett fiskeläge av Abbekås dignitet på 1930-talet, men då ska man tänka på att såväl var och varannan bybo hade syskon eller andra nära släktingar som emigrerat och i nästan varje familj fanns någon son eller farfar som seglat med de stora skutorna på världshaven. Att någon av dem av okänd anledning tagit hand om en mumie är tillräckligt osannolikt för att vara sant. Att den sedan hamnat på loftet bland annan bråte när vederbörande nyktrat till är lika troligt.

Mumien grävdes ned på tomten som en gång kallades mor Bruns, men numera går under namnet Mumiedalen.

Historien om mumien använde jag som ram i min debutroman Ljuva September. Boken kan du fortfarande hitta bland begagnade böcker på Bokbörsen. Just nu två ex.

Husvagnen i Mumiedalen har varit en utmärkt karantän under min covidperiod. Nu betraktar jag mig som frisk (har varit symptomfri praktiskt taget hela tiden sedan jag testade positivt) och Sigge har fått nytt hjullager. Vi är redo ta oss an världen. Åtminstone en mindre del av den.

Etiketter: sverige

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

  • Thomas Nydahl » Thanks Mr Bobb:  ”Det kan inte vara en dussinjournalist som skrivit detta: "Ett hus mitt emot Pres..”

  • per rehnberg » Att ligga för Pampus:  ”Fint skrivet som vanligt. Hoppas du har det bra! Hankar mig fram sjölo,/ Per”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln