Till Nidden vill jag fara

Ostpreussare som vi ser dom. Tennsoldater ungefär som de far hade för 80 år sen.
Museerna är öppna i Lüneburg. Så är det inte i hela Tyskland har jag förstått. Deutsches Salzmuseum ligger bara hundra meter västerut, men det spar jag till en regnig dag.

Däremot besökte jag Ostpreussisches Landesmuseum för några dar sen. Lite förvånande hitta ett museum för Ostpreussen i Lüneburg. Ostpreussen är ju snarast delar av östra Polen, Kaliningradområdet och delar av Litauen. 

Förklaringen sägs vara att när Ostpreussen upphörde att existera i samband med andra världskrigets slut så flyttade många ostpreussare just till det här området. De som inte drunknade i flyktingbåtarna på Östersjön som vi har glömt. Museet startade som ett jaktmuseum och därför möts man av ett vildsvin på bottenvåningen, liksom ett älghuvud som brölar om man går för nära.

I dag har det utvecklats till att berätta mer om Ostpreussens hela historia och det är onekligen en vit fläck på min karta. Mycket om krig, ransoneringskort och sånt, då det varit en stor del av ostpreussarnas liv.

En tillfällig utställning handlar just nu om sjöfararen Johann Adam Krusenstern som var ostpreussare eller ryss eller est eller svensk, eller som Wikipedia säger: "en rysk-tysk-baltisk geograf som tillhörde en i Estland bosatt gren av den svenska adliga släkten von Krusenstjerna." Han reste jorden runt, såg storögt på japaner och sibirier och fick en stolt fullriggare uppkallad efter sig. Men utställningen var tämligen ointressant.

Det som däremot fångade mitt intresse var avdelningen om konstnärskolonin Nidden. Den hade jag inte en aning om. Dit vill jag åka. Nidden heter Nida idag och ligger på en sandrevel som sticker ut från Litauen, bara ett stenkast från ryska Kaliningrad.

Jag tittar på verken från Nidden och inser att här finns ett baltiskt Skagen eller Mölle. Och konstnärer drog i klasar dit för ett sekel sedan. Där festade dom om rejält, badade nakna och irriterade lokalbefolkningen samtidigt som de prisade ljuset. Åh ljuset!  Nidden var orten för dagen.
Ostpreussarna som expressionisten Ernst Mollenhauer såg dem.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

  • Thomas Nydahl » Thanks Mr Bobb:  ”Det kan inte vara en dussinjournalist som skrivit detta: "Ett hus mitt emot Pres..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln