Kongo-Nisse slapp undan igen

Nils Viktor Andersson i La Force Publiques vita uniform, Ekvatorprovinsen 1906.

Podden om kung Leopold II av Belgien och hans rövarregim i Kongofristaten 1885-1908 finns ute.

Här kan du lyssna på den!

Det är Parisa Amiri som samtalar med bland annat Anders Claréus på Stockholms universitet som alltså fick ta rollen som samtalspartner om Leopold då jag fanns i Amsterdam. Eller ja, jag visste inte riktigt vad de skulle ha mig till, men det gjorde Anders bra. Flera av Parisa Amiris frågor var av den arten att jag inte hade kunnat svara på dem.

Men jag ifrågasätter varför man inte med ett enda ord nämner att hundratals,
kanske tusen svenska militärer tjänstgjorde i La Force Publique, motorn i Leopolds mördarmaskin. Frågan varför de gjorde det, och fortsatte göra det sedan världen faktiskt fått reda på hur det gick till i Kongofristaten, är en sån sak man borde reflektera över.

Den enda svensk som tas upp under 50 minuter är missionspastorn Sjöblom som protesterade mot vanväldet. En rättrådig svensk. Vad gjorde alla de andra svenska missionärerna?

I början av podden berättar man att starka scener kan komma att refereras, men det starkaste - att många var våra egna svenska släktingar som stod där främst i ledet och beordrade vidrigheterna - det instrumentet väljer man fullständigt att bortse ifrån.

Tyvärr tycker jag att man därmed också fjärmar sig från delaktigheten, ett ansvar som vi  måste inse. Det blir inte på allvar, när vi bara kan rycka på axlarna och hytta med näven åt kungen av Belgien. Det berör oss inte på samma sätt som när vi vet att onkel Nisse var med.

Det var nog en miss att inte ringa upp mig trots allt. Eller också är det bara en inköpt och översatt reportageserie som ska underhålla sina lyssnare utan att komma för nära.

Svenskt hyckleri har en lång historia, som jag skriver i min bok Detta fredliga uppdrag - om 522 svenskar i terrorns Afrika

Etiketter: sverige belgien kongo

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Lena Malmquist » På väg igen:  ”Hej Per! Kul att läsa din blogg! Framförallt var det viktigt och intressant att ..”

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln