Breda vyer

Villa Trianon i Breda.

Jag körde till Breda. Uttalas med betoningen på sista stavelsen. Bredá.

Det var fullkomligt hopplöst att parkera Sigge. Inte för att det inte fanns enorma parkeringstorg som var fulla av tomma platser. Nä, men automaterna som inte tog mynt vägrade ta mina svenska bankkort. Så jag fick söka mig utanför p-zonen där jag kunde stå gratis och få lite motion för att ta mig till city.
Jag hamnade av en ren händelsen på Baronienlaan. Backade elegant in på en tom plats utanför Villa Trianon. Ett hus som stack av mot resten av rödtegelradhusbebyggelsen som låg likt två murar längs gatan.

Det här såg ut som det skulle kunna ligga i Alabama eller Paramaribo och övergetts efter börskraschen. Murgrönan har tagit över. Grinden rostat. Bara brevlådan ser ut att vara i skick.

Allting har en story. Så ock Villa Trianon som byggdes 1909 till en margarinbolagsdirektör som hamnat i smöret. Efter tio år byggdes det om och till och blev kontor för ett bryggeribolag.

De som köpt det för idag en stilla kamp med grannar, politiker och miljöaktiva för att få riva en del och bygga lägenheter på den stora parkliknande tomten bakom huset, som rymmer både dammar och ett hundratal gamla träd.

Kampen om Trianon har pågått några år utan att komma någonvart, enligt Bredas Allehanda. Då har ändå de nya ägarna lovat sätta upp fladdermushus, ge ekorrarna livsutrymme och allmänheten tillträde till parken.

En bit bort på Baronienlaan ligger en kyrka som renoveras trots att den slutat fungera som kyrka. När jag googlar kyrkan hittar jag en bild där man korsfäster en bil på fasaden som en påhittig miljöprotest på 70-talet. Det ser ut som en Volvo 145, möjligen en 72:a. Funderar bara över takluckan... En Volvo Amazon i excellent skick svänger runt hörnet. Ser ut som en 68:a.

Breda har breda gågator, erbjöd frites med samuraisås och aprilväder; sol, regn, hagel och 15 m/s.

Gatukonst, Breda.
Gatukonst, Breda.
Etiketter: nederländerna

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Lena Malmquist » På väg igen:  ”Hej Per! Kul att läsa din blogg! Framförallt var det viktigt och intressant att ..”

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln