Looking for a job?

Kommunen på Saba söker ny turistchef. 

Se annonsen på Saba News.
Avgående turistchef heter Glenn Holm. Någon Göteborgsvits på det?

Det är inte fullt ut ett år sedan jag besökte Saba. Tog the Edge ut från poliskajen alldeles vid Simpsons Bay Bridge på St Maarten. Den där bron som de dyra segelbåtarna med jämna mellanrum brakar in i.

The Edge är en katamaran. Ett missfoster till båt som for som en vante i den krabba karibiska sjön. Men till Saba kom vi, jag och min yogalärare. Vi hade bokat över nätet och skulle ta turen med att trekka till toppen av Mount Scenery, som är Nederländernas högsta bergsknalle med sina 877 meter över havet. Det finns en led som går uppför.

Väl i hamn hämtades vid tillsammans med ytterligare en handfull turister av en liten van och for mot Sabas huvudort The Bottom, som ligger i en dalsänka. En lilleputtby med gulliga små holländska hus och trädgårdar med fina blommor. Vägen upp skulle egentligen inte finnas, för det sades att det var omöjligt att anlägga en väg här. Det brydde sig inte Josephus Lamberth Hassel om. Han byggde i alla fall. En väg från flygplatsen till hamnen, genom alla fyra byarna på ön. Ja, han byggde flygplatsen också. För det gick inte heller.

Hassel tog helt enkelt en korrespondenskurs i hur man anlägger vägar, satte lokalbefolkningen på fötter och fixade vägen 1938. Den är drygt en mil  lång.

Vanen släppte av oss där leden uppför Mount Scenery börjar. Efter lite letande hittade vi våra förbeställda lunchpåsar och satte av uppför. Uppför. Det var ansträngande 1064 trappsteg innan man kom upp bland molnen då det snabbt blev svalare och fuktigt. När molnen gled iväg var det fin utsikt på alla håll. Det var brant och grönt och blommor, en höna och en orm, och sista biten segade man sig upp med hjälp av ett rep.

En dagsutflykt till Saba var perfekt. 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

  • Thomas Nydahl » Thanks Mr Bobb:  ”Det kan inte vara en dussinjournalist som skrivit detta: "Ett hus mitt emot Pres..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln