Pirater och cykelpimpare

När lockdown är hävd kan man sitta och dricka drinkar längs Radio Veronicas långsida.

Det har varit några kalla och vackra vinterdagar i Amsterdam nu. Ska vara kallt ytterligare några dagar, men till nästa helg hotar meteorologerna med tio plusgrader.

Då lär snögubbarna smälta och skridskoåkningen på Prinsengracht upphöra. Kanske är det just en sådan här vinter som oståkarna gav sig ut på Hollands kanaler och distribuerade ost. Beställa online funkar ju under pandemin. Oståkaren är en burlesk berättelse av Ove Allansson om ett udda yrke...

En långvandring med några minuter på färjan till Amsterdam Noord gav nya upplevelser. Målet var m/v Norderney, det gamla piratfartyget som klassiska Radio Veronica sände ifrån under tio år, 1964-74. Just det sista året var jag och vännen Jacob på tågluff, tog oss till hamnstaden Scheveningen och följde med ut till de tre piraterna, Veronica, North Sea och Caroline.

På väg tillbaka från NDSM-kajen där Norderney ligger, mötte jag Warren. Han är "the flowerbikeman" och har gjort till sin livsuppgift att pimpa cyklar med rosa blommor, paljetter och pärlor. Han gör det bara för att göra folk glada, säger han, och brukar sätta ut dem här och var i stan, gärna på platser som behöver piffas upp och där det inte finns andra blomsterarrangemang. Stolgt berättar han att han fick ett uppdrag från en kosmetikafabrik om en cykel, annars gör han det inte för att tjäna pengar. Nu hade han samlat ihop allesammans för en kortvarig retrospektiv utställning på en trist bro på Noord.

Se en liten film med Warren.

I ett tidigare inlägg har jag konstaterat att Linneausstraat ochj Nobelweg är vanliga gatunamn i Nederländerna. Mer överraskande var att hitta Hammarbystraat. Nu lär det inte handla om Bajen, inte heller ha någon koppling till Linneaus, utan helt enkelt vara så att bostadsområdet var synbart inspirerat av Söders Hammarby Sjöstad.  

Skridskoåkning på Prinsengracht.
Warren, the flowerbikeman.
Warren, the flowerbikeman.
Etiketter: nederländerna

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

  • Thomas Nydahl » Thanks Mr Bobb:  ”Det kan inte vara en dussinjournalist som skrivit detta: "Ett hus mitt emot Pres..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln