Ledig i Leiden

Leiden. Linné var här och bysten av professorn från Stenbrohult står i universitetets Hortus Botanicus. Det är låst till trädgården där snön gnistrar i solskenet och det syns inte några fotspår längs gångarna. Vaktmästaren vill inte släppa in mig för att ta en bild. Jag säger ingenting om vilken betydande fotograf jag är utan fokuserar beskedligt genom staket o frusna häckar för fotot. Även om jag haft hyfsat bra koll på Carl von Linné (som lokalredaktör i Älmhult var han och Kamprad våra locals) sen 70-talet. Här är han bara en gubbe i sten.   

Jag var här 1977. Minns inte alls att det såg ut så här. Det gjorde det nog inte heller.

I många nederländska städer finns en Linneausstraat. Näst vanligast är nog Nobelweg. Ännu ingen Zlatangatan.

Leiden pyser över av historia. Trappstegsgavlar och minnesplattor i mässing. I huset vid Rapenburg (världens vackraste plats enligt en tänkare) bodde Déscartes, här på en smalgata gick Rembrandt i skolan och i husen runt Peterskyrkan bodde de engelska pilgrimer som sen for iväg och grundade USA. En - Thomas Blossom - lär slå ut i Obamas släktträd.

Västeuropas första tulpan dök upp här i Leiden och orsakade sensation, spekulation och finanskrasch.
I fönstret till det rörigaste antikvariat jag sett, sen Ottermans pappershandel slog igen i Ystad, ligger det ett gulnat vykort på Rederi AB Sveas s/s Belos.

Jag äter flammküchen på Einsteins caféterrass. Det är inte riktigt i linje med beskrivningen jag får när jag beställer men det funkar. Allting är ju relativt.

Idag fyller Totte, min bänkkompis från småskolan, pensionär. Jag tänker på honom och allt kul vi haft på roliga timmen, i Pålsjö skog och hans garage samtidigt som jag njuter av att sitta på en bänk i solen i evigt unga Leiden, lapa d-vitamin och se de kunskapshungrande studenterna passera förbi, inbegripna i allehanda intellektuella och akademiska spörsmål på olika språk. Kan inte låta bli att tjuvlyssna:

- Oh yeah, she's movin' back to Paris now with her new boyfriend...

Reder AB Sveas s/s Belos.
Etiketter: nederländerna

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Lena Malmquist » På väg igen:  ”Hej Per! Kul att läsa din blogg! Framförallt var det viktigt och intressant att ..”

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln