Ute i Utrecht

Sylvia Kristels grav. 1970-talets mjukporrstjärna Emmanuelle.

Gårdagen tllbringades i Utrecht, Nederländernas fjärde största stad. Universitetsstad och en gigantisk katedral, då det dessutom anses vara landets religiösa centrum.

Domens torn höll de emellertid på att renovera, insvept á la Christo,  och på grund av pågående lockdown fanns det inte heller möjlighet att stiga ned i Dom Under och utforska underjordiska utställningen.

Den uppmärksamhet som Anne Frank inte fick i Amsterdam på Förintelsedagen den har hon fortsatt fått i Utrecht. Jag blev glad över att se alla dessa blommor vid den kavata statyn över världens mest kända dagsboksdrömmare.

Sankt Willibrord satt på sin kuse, alldeles invid, vid Janskyrkan och för ett ögonblick förväxlade jag denne Utrechts helige man med gråbrodern Willihad från Ystad som på 1500-talet slängdes ut ur klostret, flydde till Nederländerna, hängdes och inkasserade titeln Ystads första martyr och helgon. Han kom i kläm mellan protestanterna och kalvinisterna, i ett av många krig om hur man ska tro på Gud.
Ack icke, Utrechts Willibrord kom några 700 år tidigare från Northumbria och hans dödsdag festas av den 7 november. Det kan jag ställa upp på.

Från helgon till andra stjärnor. På St Barbarakyrkogården ligger stadens mest kända kvinna - mest kände man från Utrecht lär väl vara Marco van Basten - begravd. Det är Sylvia Kristel och alla vi som var unga killar i början av 70-talet har väl någon gång drömt om Emmanuelle, den franska lättporrens självklara prinsessa. Hon var alltså nederländska och efter en handfull avklädda filmer följde ett besvärligt liv med mycket droger. Hon dog bara 60 år gammal.

När vi rör oss bland stjärnorna kan man se upp på De Inktpot, den gamla järnvägsbyggnaden, som lär vara Nederländeras största tegelbyggnad. Så stor att det när den byggdes 1919  till 1921 användes 22 miljoner tegelstenar och fyratusen kubikmeter ektimmer, samt en del utrangerad räls. Det sägs att järnvägsbolaget köpte två tegelbruk, ett sågverk, tre fartyg och en skog söder om Tilburg för att fixa bygget.

Varför titta upp? Jo, på taket har ett UFO landat. Det har parkerat där sedan 2000 års Utrecht’s Panorama 2000 art exhibition.

Sen kom mer regn.
 

Sankt Willirbror - inte alls från Ystad.
En kavat Anne Frank i Utrecht.
The UFO has landed.
Etiketter: nederländerna

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

  • Thomas Nydahl » Thanks Mr Bobb:  ”Det kan inte vara en dussinjournalist som skrivit detta: "Ett hus mitt emot Pres..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln