Rijksmuseum och slavarna

Den 12 februari ska Rijksmuseum i Amsterdam, en bit bort från Weesperzijde där jag bor, öppna en ny utställning, om pandemin tillåter, som handlar om holländarna och slaveriet - mycket byk att tvätta där. Jag håller som bäst på med kapitlet om Surinam i min kommande bok och det finns en del om slaveriet där.

Ett kort utsnitt ur den kommande boken:

"Vid en öppen plats, några bussar, några taxibilar, ett litet hus som troligen är någon sorts transformatorstation, tre blå dörrar i en vitmålad tegelbyggnad. Spretig och meningslös graffiti på en vägg. Det ser ut och luktar som en unken pissoar, ammoniakdoften ligger tung och magra svarta män står sysslolösa och glor. Det är krossat glas på stenläggningen och stentavlan framför mig är enda anledningen till att stanna till.

En plakett med tre svarta ansikten, Codjo, Present och Mentor, och vittnesbörden:


”På lördagsmorgonen 26 januari 1833 blev slavarna Codjo, Mentor och Present levande brända på den här platsen...”

Namnen Codjo, Mentor och Present kan alla surinamesiska skolbarn. De deltog i en rymning från sina ägare, stal förnödenheter för att överleva i skogen och satte eld på flera hus för att dölja inbrotten. När de fångades in fick de statuera exempel.

Minnesplattan sattes upp 2018.

Just här, på Codjos, Mentor och Presents plats, andas allting elände. Inga leenden. Ingen ansats att ta kontakt. Bortvända ansikten. Möjligen skygga blickar. Inte ens vid marknadsstånden invid vill, orkar eller vågar någon försöka sälja något till mig. Det känns som om jag gått fel och jag förmår inte tränga genom fattigfiltret för att nå kontakt."

 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

  • Thomas Nydahl » Thanks Mr Bobb:  ”Det kan inte vara en dussinjournalist som skrivit detta: "Ett hus mitt emot Pres..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln