Lucia - med kniven mot strupen

Under en snabb roadtripp till Sicilien 2018 blev det självklart ett stopp i Syrakusa. 

Den 13 december firas det italienska helgonet Lucia. Både här i Sverige och i hennes hemstad Syrakusa på Sicilien där hon levde för 1700 år sedan.
Syrakusa är sedan 2005 listad bland Unescos världsarv, och det är främst den gamla stadsdelen Ortigia, som ligger på en ö utanför kusten, som är historiskt intressant.

I december 2014 kom slutligen helgonet Lucia hem till Syrakusa. Eller i alla fall en bit av en underarm som nu förvaras i en glaslåda i kyrkan med hennes namn. Resten av Lucias kvarlevor finns fortfarande i Venedig. Det beror på att hennes kropp en gång togs från Syrakusa och fördes till Konstantinopel, huvudstad i Bysans, det östromerska riket. Därifrån stals kvarlevorna sedan av venetianska korsfarare i början av 1200-talet.

Sankta Lucia är inte den enda världskändisen som kommer från Syrakusa. Det grekiska snillet Arkimedes, matematikern och uppfinnaren som står för både en skruv och en princip, föddes och levde här.

På Arkimedes tid (287 – 212 f.Kr) var Syrakusa en del av Grekland. Det ansågs till och med vara den vackraste grekiska staden av dem alla.
Den grekiska eran tog slut 212 f.Kr. då romarna invaderade. Det sägs att Arkimedes dödades av en romersk soldat, trots att påbud utgått att han skulle skonas.

I de gamla stadsdelarna finns ruinerna kvar av Apollotemplet som stammar från ungefär 600 f.Kr. Ruiner som började grävas fram 1938. Under århundraden har templet dels varit en bysantinsk kyrka, dels en arabisk moské men även spanska soldatbaracker. I dag är det förbjudet att traska omkring inne i ruinerna. 2000-talets turistslitage anses för stort.
Det finns idag inte många byggnader kvar från den grekiska tiden. Större delen av arkitekturen i Syrakusa går i senbarockstil från 1700-talet trots stadens rika antika historia. Anledningen är den kraftiga jordbävning som totalt förstörde Syrakusa 1693.

Det finns ändå spännande upptäckter att göra. Som i restaurangen La vecchia lavatoio där bottenvåningens golv är i plexiglas och man ser rakt ned i den gamla källaren. En bassäng med vatten, statyer och ornament. Det skulle kunna vara ett romerskt bad, men är mer prosaiskt än så. Det är en tvättstuga som var i bruk från 1700-talet och fram till andra världskrigets slut.

Det är avkopplande att vandra runt ön på promenaden ovanpå bastionen som omsluter Ortigia, se på fiskarna och de som solbadar på klipporna eller tar ett dopp. Snart lockas man ändå in i de trånga gränderna och hamnar förr eller senare på det stora torget Piazza del Duomo – vid katedralen, domen, som höjer sin vita fasad högt över duvorna, turisterna och uteserveringarna på torget.

I andra änden av piazzan ligger den mindre, men ändå intressantare, kyrkan Chiesa di Santa Lucia alla Badia, Sankta Lucias egen kyrka.

Lucia tros ha fötts år 283 och dog ung, år 304. Redan som liten gav hon kyskhetslöfte, men hamnade i knipa när hennes mamma lovade bort henne till en man. Hon vägrade. Den förorättade friaren angav henne för kejsaren Diocletianus, som förföljde de kristna. Lucia arresterades, torterades och dömdes till att bli prostituerad. När hon vägrade utsattes hon för mer tortyr. Hon översköljdes av kokande olja och ett svärd stacks i hennes hals men Lucia överlevde alltihop. Först när någon gav henne sista smörjelsen dog hon.

Lucia avbildas ofta på tavlor med ett svärd genom halsen. När Sankta Lucia firas i Syrakusa bärs också en docka föreställande Lucia runt i staden. Även den har ett svärd genom halsen.

Lucia ligger begravd i San Geremiakyrkan i Venedig. I Syrakusa finns bara en del av en underarm, som förvaras i en liten glaslåda i hennes egen kyrka.

Det är oklart när kyrkan, och det tillbyggda klostret, ursprungligen uppfördes. I dokument från mitten av 1400-talet omtalas ett nunnekloster på platsen och 1483 byggdes klostret och kyrkan ut och restaurerades med pengar från Spaniens drottning Isabel. I jordbävningen 1693 förstördes alltihop, men redan 1705 var det rest på nytt.

Ett mirakel sägs ha inträffat år 1646. En stor mängd stadsbor hade samlats i kyrkan för att be helgonet om hjälp. Svält hade drabbat staden. En duva satte sig plötsligt på biskopsstolen och i samma ögonblick kom ett bud att ett fartyg angjort hamnen i Syrakusa, lastat med vete och frukter, och att de var villiga att erbjuda sina varor i utbyte mot gästfrihet.
Sedan dess firas första söndagen i maj minnet av miraklet och nunnor från klostret släpper ut duvor och vaktlar från abbedissans balkong.

I Syrakusa är man mycket väl medvetna om att Luciadagen, den 13 december, firas i Sverige, men att Lucia firas i Sverige är en form av historieförvrängning, då den 13 december i den gamla julianska kalendern istället var årets längsta och mörkaste natt och den ljusbringande kvinnogestalten som dyrkades kan till och med ha ett förkristet, hedniskt, ursprung. Under modern tid har det sicilianska helgonet Sankta Lucia passats in i rollen.

Lucia är också ett namn som härrör från ordet Lux som betyder just ljus.
 

Etiketter: italien

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Lena Malmquist » På väg igen:  ”Hej Per! Kul att läsa din blogg! Framförallt var det viktigt och intressant att ..”

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln