Radiokosmopoliter

För en tid sedan fick jag Ronny Forslunds bok, DX-Boken, som avhandlar den numera saligen avsomnade hobbyn DX-ing. Att DX:a var att söka avlägsna radiostationer på kortvåg, mellanvåg och även FM.
Inspirerad av far, som DX-ade på 1950-talet då hobbyn var stor i Sverige med tusentals utövare, så höll jag på från 1970-talets början och in i 90-talet då internet slutligen tog död på hobbyn. Åtskillig interferens har det filtrerats mellan öronen genom åren.

Jag påmindes om DX:andet igen då jag läste Thomas Nydahls bok Skanderbegs ättlingar om Albanien nyligen. En av Sveriges största Albanienkännare, Ullmar Qvick, som förekommer i Thomas bok var också entusiastisk DX:are. Även i Ronnys bok får denne specielle Ullmar Qvick utrymme där han berättar vad hobbyn gett honom. Han säger:

"- Hela mitt liv är knutet till DX-hobbyn. Utan radion som grund hade jag inte haft mitt internationella intresse, inga omfattande språkkunskaper, ingen inriktning på albanska språket och kulturen. Radion har format mitt liv."

Visste du att Radio Tirana faktiskt har sänt program på svenska? Liksom en rad andra radiostationer runt om i världen, NHK i Japan, Andernas Röst i Ecuador och många andra. Till och med från Kongo i Afrika har program på svenska sänts.

Ronny Forslunds bok berättar om hobbyn som sådan och ger samtidigt en bakgrund om svenska DX-historien. Många, nästan uteslutande män/pojkar, berättar om sin hobby. Det handlade inte bara om att lyssna på radiostationerna. Det var en samlarhobby där det gällde att logga så många stationer eller länder som möjligt och helst få dem verifierade med ett s.k. QSL-kort eller ett brev från stationen ifråga.

Jag skulle kunna skriva under på Qvicks påstående. Mitt DX:ande var säkert en anledning till att jag drogs till en yrkeskarriär inom radio. Och definitivt för mitt internationella intresse. Någon mer kosmopolitisk hobby tror jag inte det går att hitta. Jakten på svårhörda radiostationer var kärnan. Jag minns fortfarande euforin då jag hörde Grönlands Radio första gången, då jag var först i Sverige att höra en liten radiostation i Ecuadors inland eller när jag hörde libanesisk reklamradio på FM - i Kristianstad.

En stor del av Ronny Forslunds intressanta bok handlar om piratradio. Här förekommer Radio Syd och Radio Nord men också de stationer i Nordsjön som följde, holländska Radio Veronica, Radio Caroline och Radio Noordsee. Jag var för ung för Radio Syd, men tog tillfället i akt att åka ut till de holländska stationerna under en tågluff i Europa 1974.

Fortfarande idag finns det en liten grupp som söker de allt färre radiostationerna på kort- och mellanvåg.

Läs själv:
Ronny Forslund: DX-boken (2016)
 

Etiketter: sverige nederländerna

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

  • Thomas Nydahl » Thanks Mr Bobb:  ”Det kan inte vara en dussinjournalist som skrivit detta: "Ett hus mitt emot Pres..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln