En annan presidentvalskampanj

Jag drog täcket över mig i sängen på nyrenoverade Hotel Savery i Des Moines och summerade dagen.

Jag hade besökt Radio WHO där Ronnie "Dutch" Reagan inlett sin karriär som sportreferent, jag hade stannat till och köpt en t-shirt med texten Anderson for President, som stöd till, eller mest kuriosa, den numera bortglömde svenskättlingen John Anderson som förgäves försökte nå maktens yttersta viste, klämd mellan kapitalet, Carter och Reagan.
Slutligen hade jag fikat hos farfars kusin Evelyn som tillsammans med sin väninna var i färd med att bila ned till vinterboendet i Sun City, Arizona. Av Evelyn fick jag små fotografier på Abbekåsafiskaren Lars Persson och hans hustru Kjersti. Det var farfars farfar och farfars farmor. Farfar Fridolv hade aldrig sett sin farfar på bild, visade det sig senare.

Jag släckte lampan, puffade till kudden och tände lampan igen. Vad var det där för en röd prick i taket? Sedan jag fumlat på mig glasögonen såg jag att det var någon sorts brandlarm. Gott så, tänkte jag, släckte och slocknade.
Mitt i natten vaknade jag av sirener. Eftersom de tystnade då de var som allra starkast, sträckte jag mig från sängen bort till fönstret, drog undan gardinen och noterade att en liten brandsoldat drog en stor, tung slang - rakt in i entrén till mitt hotell.

Eftersom det inte hördes andra ljud så tänkte jag bara att när jag nu ändå var vaken kunde jag ju gå ned på gatan och ta lite dramatiska bilder. Klädde mig utan brådska, tog min kamera, pass och pengar och öppnade dörren till hotellkorridoren på sjätte våningen.
DÅ LJÖD LARMET - samtidigt som röken vällde in i rummet. Det var allvar. Det brann ta mig fan i hotellet. Jag hade fem-sex meter till nödutgången, slet upp dörren och kom ut på brandtrappan. Det var olycksbådande tyst och lugnt överallt. Brandtrappan låg i en gränd mellan höga tegelhus. Strax vaknade resten av hotellet och kom tjoande ut på brandtrappan. Vi tog oss ned, omgrupperade i ett närliggande hotell och fick sedan taxi till Howard Johnson's Motor Lodge för att sova ut. Dagen efter kunde jag hämta mina grejor.

80-åriga kusin Evelyn drog till Arizona och jag steg på Greyhounden mot Springfield, Illinois. En tid senare städade Carter ur jordnötsskalen i ovala rummet och skådespelaren Reagan kuggade världen högerut.
Etiketter: usa

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Lena Malmquist » På väg igen:  ”Hej Per! Kul att läsa din blogg! Framförallt var det viktigt och intressant att ..”

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln