Georgian Military Highway

Det är vägen från Mtskheta och norrut mot Kazbegi, och sedan gränsen mot Ryssland, Tjetjenien, som kallas för Georgian Military Highway.
Mil efter mil tar den rygg på bergen som i väster bildar gräns mot utbrytarrepubliken Sydossetien.Vi körde upp i maj 2013 i en från början gräddvit Volkswagen från Avis i Tbilisi. Lonely Planet berättar om vägen, ett reportage om Georgien som nyligen valsat runt i svenska tidningar berättar om Kazbegi, eller som det numera heter Stepantsminda, men ingen av dem har sannolikt färdats dit.
Under drygt fyrtio kilometer - från skidorten Gudauri och nästan fram till Kazbegi, var vägen näst intill ofarbar. Det var som att köra slalom mellan djupa vattenfyllda bombkratrar, och enbart undantagsvis kunde man växla upp till tvåan (!).
Högst nådde man vid Jvaripasset med sina 2370 meter över havet. Det var snö och trädlöst landskap. Mörka tunnlar och andra vägingenjörsarbeten i god sovjetisk stil kunde fått ängsligare trafikanter att vända om. Turkiska och armeniska långtradare slirade fram i gruset så gott det gick.
Men det var också vackert, grönt och skönt i dalarna. Vid Zhinvalireservoaren ligger Ananuri, ett gammalt fort med en av Georgiens mest kända kyrkobyggnader.
Gummor, ja riktiga gummor, stod vid vägkanten och sålde hemstickade mössor och långstrumpor i ylle.
På highwayen drevs fåren mot sommarbetet på de gröna sluttningarna.
Kommer man ända fram till Kazbegi är Heliga Trefaldighetskyrkan från 1300-talet som vilar på bergssluttningen väster om byn ett måste för katedralkryssaren. På sovjettiden anlades en linbana för att nå sevärdheten, men den rev georgierna så snart de kunde. I dag får man vandra ditupp eller anlita någon av de lokala fyrhjulsdrivna taxichaffisarna. Vår VW var för klen för backar och hålor.
Gränstoppen - Mount Kazbegi - når 5033 meter över havet.
Bara ryssar och georgier släpps över gränsen till Tjetjenien. Vi fick vända. Men det var där i det allra vildaste Kaukasien vi mötte två grågamar som på utbredda vingar kom seglande emot oss. Mötet gjorde nedfärden lättare.

Etiketter: georgien

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Lena Malmquist » På väg igen:  ”Hej Per! Kul att läsa din blogg! Framförallt var det viktigt och intressant att ..”

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln