MC-tur till Belgien 1: Bakom galler i Horsens

Jag och CJ taxar ut över Öresundsbron, sydvästvinden sliter och drar i 800-kubikaren över högbron och regnet tilltar. Målet är Horsens.
Varför åker man motorcykel i halv storm och hällregn över Öresundsbron och Storabält-bron till Horsens på östra Jylland? Horsens - en sömnig landsortsstad med cirka 60.000 invånare utan egentligt turistiskt värde.

Det finns egentligen ingen rimlig anledning till ett besök. Claus Pettersson som är projektledare inom Horsens kommun bekräftar lätt nedslagen också denna sorgliga slutsats.
Men Pettersson har samtidigt fått uppgiften att göra någonting åt det och tar till det som danskarna traditionellt förknippar Horsens med – fängelset!
Vårt mål var alltså det gamla statsfängelset där den svenske ärkeboven Clark Olofsson suttit inspärrad i en tre kvadratmeter stor cell, där Danmarks sista officiella avrättning skedde (trippelmördaren Jens Nielsen halshöggs 1892) och i korridorer där man föreställer sig Steve McQueen väsa något hotfullt genom gallret samtidigt som en uniformsklädd Tom Hanks ödesmättat sakta vandrar i gången svängandes den bastanta nyckelknippan.
Den siste fången flyttade till ett nybyggt fängelse en bit utanför Horsens i november i fjol. Claus Pettersson är snabb med att anmärka att det nya fängelset fått namnet Östjyllands Statsfängelse – ett sätt att tvätta bort den gamla stämpeln på stan.

Nu är istället gamla Horsens Statsfängelse till salu!
Hosta upp 37 miljoner kronor och du förfogar över 15.000 kvadratmeter imponerande arkitektur med 200 celler, korridorer med toaletter och duschrum, storkök, verkstäder, läkarmottagning, besöksrum och till och med ett litet kapell.
Men bered dig på en överraskning innan du skriver under köpekontraktet.
Hela rasket måste nämligen renoveras för uppskattningsvis ytterligare 200 miljoner kronor. Horsens kommun kräver dessutom att du använder en del av anläggningen till ett upplevelsecentrum i fängelsemiljö, ett lek- och stojland, under namnet ”World of Crime”.
- Ja, det är vad vi vill ha här, säger Claus Pettersson och nickar.

Ett upplevelsecentrum, en turistattraktion, där fängelset står i centrum. Det är vad de rackarna vill.
Låt dig serveras vatten och bröd. Rym över muren. Till exempel.
Claus Pettersson breder ut det A3-stora prospektet över projektet ”World of Crime”, pekar, gestikulerar och förklarar. Visar avrättningsplatsen, låter oss titta in i Clarks cell och försöker få oss att känna att detta – detta är framtiden för Horsens.
Vi skeptiker tvivlar på att Horsens statsfängelse ska dra den planerade halva miljonen besökare årligen. I själva kriminalvårdens idé ligger ju dessutom att det ska vara ett engångsbesök.

När vi lämnar Horsens bakom oss, styr mot Europa och autobahn så påminns vi också om att Horsens store son föddes 1680, hette Vitus Bering, och hittade ett sund mellan Ryssland och Alaska utan att riktigt fatta det.

Etiketter: danmark

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

  • Thomas Nydahl » Thanks Mr Bobb:  ”Det kan inte vara en dussinjournalist som skrivit detta: "Ett hus mitt emot Pres..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln