Återkomsten
Whisky Blues del II. Utgivning juli 2021. Vibery Audio Books. Ljudbok.

När den försvunna skotska whiskytunnan fat 1692, med sitt ödesdigra innehåll,  dyker upp igen är det på en fullständigt osannolik plats - hos terrorister i Somalia.
Agenten Angie Connors med förflutet i de afghanska bergen, reser till Afrika för att förhandla tillsammans med systern Jennifer. Resan är på väg mot en  katastrof där vänner visar sig vara fiender och fiender blir till vänner.

Hämnden
Whisky Blues del I. Utgivning juli 2021. Vibery Audio Books. Ljudbok.

Duncan MacMillan som äger MacMillan Whisky Distillery i Pitlochry i skotska högländerna är övertygad om att han lyckats med konststycket att framställa världens absolut bästa whisky.
Precis lika övertygad är den galne lord Humbleton som gör allt för att komma över gudadrycken.
När ett hemligt konsortium, med syftet att bevara skotsk whisky skotsk, ropat in denna Cask 1692 på en whiskyauktion i Aberdeen, kommer ett minst sagt häpnadsväckande avslöjande.
För att reda ut den trassliga härvan anlitas tuffingen Angie Connors från London och hon reser till Skottland föga medveten om att en oförrätt som skedde för mer än 300 år sedan fortfarande kan hämnas i högländerna.
Whisky Blues är också en berättelse om kärlek, svek och omöjliga relationer.

 

Ljuva September
En Cesar Amadodeckare. Utgivning juli 2021. Vibery Audio Books. Ljudbok.

En ödetomt vid den skånska sydkusten, där fiskare förr hängde sina ålagarn, ruvar på en märklig hemlighet. Förre byrådirektören Karl Konrad Larsson har spårat den och tänker slå mynt av den.
Men samma natt som han sätter sin plan i verket dyker två tältande unga flickor upp på den fridfulla ängen. Morgonen efter hittas de två flickorna brutalt mördade.
En lång het sommar kulminerar i Ljuva September. September 2002 var varmast i mannaminne i Sverige. Sol, blå himmel och 25 grader varmt, men också med en stegrad spänning inför ettårsdagen av terrorattacken i USA och en uppblossande folkhemsk debatt kring TV-reportrarna som några dagar före valet avsköjar småstadspolitikernas smygfascism.
Svartskallen Cesar Amado Sin Fronteras som leder polisens utredning om campingm ordet får också besvär med rasism inom polishusets väggar. Samtidigt måste han försöka lugna sin pappa som i Chile återupplever ett annat elfte september, det våldsamma mordet på demokratin, tjugonio år tidigare.

Efter alla dessa år
En Cesar Amadodeckare. Utgivning juli 2021. Vibery Audio Books. Ljudbok.

Hur kan ett dussin oförvitliga och sansade samhällsmedborgare förvandlas till sektmedlemmar, låna massor av pengar i banken och nattetid ge sig ut i naturen för att gräva upp ett störtat flygande tefat?
Det får tillförordnade kriminalkommissarie Spencer Albinsson all anledning att grunna på när förre Vietnamdesertören Wayne C Hallock hittas hängd i ett skogsparti utanför stan. Samme Hallock som tjugofem år tidigare, som en Guds egen lille Åsa-Nisse, predikade kärlek och evigt liv samtidigt som han ledde sin Army of Jesus i de hejdlösa utgrävningarna efter tefatet.
Är det någon av de fortfarande skuldsatta och nu stammande och rodnande före detta sektmedlemmarna som gjort upp räkningen med sin pastor, eller handlar det om någonting annat?
Och varför mördas också en av lärjungarna samma dag som tidningarnas rubriker berättar om mordet på Hallock?


 

Olof, Tore, Tore
En Cesar Amadodeckare. Utgivning juni 2021. Vibery Audio Books. Ljudbok.

Svenskarna har i september 2003 tackat nej till euron, fått sin utrikesminister mördad i Stockholms shoppingvimmel och räknar in allt fler förtidspensionärer.
Lokaltidningen drar igång en artikelserie om vardagsfifflet, och i stan arrangerar Madame Miriam möten med avlidna släktingar i sin salong för annorlunda upplevelser. På kyrkogården i byn, en dryg mil bort, fångar Fader Ibrahim de dödas röster med en gammal bandspelare.
När sedan en förståndshandikappad man, med 49 i skonummer, i sin jakt på Jesus autograf hittas död i komposten på samma kyrkogård och kommissarien och "svartskallen" Cesar Amado Sin Fronteras, tillsammans med kollegan Spencer Albinsson, drar igång polisutredningen är det främst en man som hamnar i fokus, den försvunne sjömannen Orvar Ott - Olof, Tore, Tore.

 

Guyana - rapport från ett falnande Eldorado
Populärhistoria/reseskildring. Utgivning juni 2021. Ultima Esperanza Books.


Gå inte över bron, säger en bister portier i Cayenne. I Paramaribo är en knarksmugglare på väg att väljas till vicepresident och i Georgetown vill inte Mr Bobb köra taxin till det bokade hotellet utan föreslår ett som ligger granne med polisstationen.
Guyanaländerna kallas den vilda kusten.

Läsarna färdas i tid och rum och möter plantage- och slavägarna Dahlberg och Filén, fången Papillon på Djävulsön, spårar en jaguar och hjälper en sengångare hitta hem.
Det här är en rapport från ett falnande Eldorado.


"Hans berättelse rör sig i tid och rum, handlar om stora och små äventyr, alltid skildrat på det sätt jag lärt mig att älska hos Per Erik Tell. Möten med människor (plantageägare och slavägare vid sidan av taxichaufförer och hotellportierer) och djur inte att förglömma.
Man blir road och lärd av att läsa om denne skånings utflykter."


Kjell E Genberg, DAST.nu

 

Brokiga Blad ur Ystads historia
Populärhistoria. Utgivning november 2020. Bokpro förlag.

Ystad är en av Sveriges mest historiska städer, med sina korsvirkeshus, kloster och kyrka. När nu journalisten och Ystadsfödde Per Erik Tell tillsammans med konstnären Börje Berglund kastar sig över den lilla hamnstaden i allra sydligaste Sverige är det med kärlek till orten som historien målas i breda penseldrag med mycket humor och sprakande färger.

Från A till Ö får läsaren lära sig mer om så skilda personer som Anna Q Nilsson och Sven Banketröja, om Salomon Smith och Ewy Rosqvist. Vikingarna, de hvide och de från Svarte finns med,  liksom hambollsspelarna, vita och röda och färjorna som uppkallats efter Bornholms svenskdödare.

Brokiga Blad är precis vad det låter som, en vindlande kärleksfull kaleidoskopisk resa från forntid till nutid.

Brokiga Blad ur Kristianstads historia
Populärhistoria. Utgivning april 2020. Bokpro förlag.

Har man en historia har man en framtid. Kristianstad har en mycket rik historia för forskare och historieintresserade att gräva i. I den här populärhistoriska presentboken vimlar det av udda och framgångsrika män och kvinnor, om hjältar inom sportens, kulturens och till och med polisens världar.
En lättläst och övergripande bok om det historiska arv som Kristianstad ska vara stolta över, av journalisten Per Erik Tell. Modernt och kongenialt illustrerad av Kristianstadskonstnären Börje Berglund.

I 29 kvicktänkta nedslag med fokus på händelser, platser och personer samsas 107-åriga Dagny Carlsson med akademiledamöterna Trotzig, Hellström och Böök, kommissarie Åkesson med sångerskan Pernilla Andersson och Kosovare Asllani med överste Mattsson. "Tonen är, som alltid, lätt och inte sällan också rolig på skånskt vis. När de nu tar sig an min hemstad sedan många år, vandrar jag förstås runt mellan a och ö, fröjdas åt sådant jag känner igen och gläds över sådant som är nyheter för mig...   en smakretare att bläddra i dagarna eller timmarna före avresa. Jag själv gottar mig åt Tells fyndiga, rappa berättelser."
Thomas Nydahl, inreexil.bloggspot.se

"Språket är ledigt, ett språk som det är lätt att läsa men lär vara svårt att skriva..."
Kjell E Genberg, DAST.nu

Whisky Blues - hela historien om fat 1692
Kriminalroman. Utgiven september 2019. Ultima Esperanza Books.

Sedan Duncan MacMillan, i sängen med sin älskarinna, kommit på att han ska göra världens bästa whisky blir ingenting sig likt i de skotska högländerna. På julnatten försvinner brevbäraren Oliver Campbell och den vackra whiskyguiden Fiona Flanahan flyr till London.
Tjugofem år senare misslyckas den excentriske Lord Humbleton i sina försök att komma över MacMillans världsberömda fat 1692.
Det vimlar av fantastiska bifigurer i Whisky Blues som den dartspelande dödgrävaren Bill O’Bull, barägaren och förre jockeyn Little Big Eddie som bara blir mindre och mindre och gamle ökenräven Fergus MacAdam.
Innan systrarna Angie Connors och Jennifer Wright rullar upp lösningen har trådarna spänts mellan Dufftown, Mogadishu och Mendoza. Vän har blivit fiende och fiende vän.
Whisky Blues är en underhållande mix av feelgood och action, kärlek, mystik och whisky.
Framförallt är det en bok för den som älskar Skottland.


"En högst underhållande skröna"
Bengt Eriksson, Kristianstadsbladet

"En vild och rikt befolkad deckarhistoria som doftar av både whisky och Skottland."
Inga-Lill Högberg, På Österlen 3/2019

Den falske ingenjören
Populärhistoria/reseskildring. Nyutgivning juli 2019. Ultima Esperanza Books.
 
Den falske ingenjören var en av många svenska utvandrare som for till Argentina i slutet av 1800-talet. Han hette Hjalmar Fredrik Stavelius,och orsakade en politisk skandal som fortfarande 130 år senare väcker ilska i argentinska Córdoba.
Den falske ingenjören är bara ett av de många svenska emigrantöden som Per Erik Tell spårat under ett års resor i Argentina. Här möter vi arkitekten som ritade presidentpalatset, gauchon som blev vän med diktatorn Perón, kommissarien som (kanske) jagade Butch Cassidy i Anderna, och nazister som slog sig ned i svenskbygderna i urskogen, samt många fler. Det är ingen slump att fotbollslaget Boca Juniors spelar i blått och gult eller att Kikki från Trollhättan är en tongivande tangoproducent i Buenos Aires idag.


"... Det handlar om Argentina, men framförallt om människor och möten. Texten är rappt skriven och har närvarokänsla, språket fungerar väl... "
Mats KG Johansson, BTJ nr 18/2019

"... denna fullmatade bok med ett myllrande hav av färgstarka och äventyrliga människor men också inblickar i mer tragiska utvandraröden."
Inga-Lill Högberg, På Österlen 3/2019Den falske ingenjören var en av 8 böcker som nominerades till Årets bok om historia 2011, av Sveriges kulturtidskrifter.

Till fots genom Europa
Reseskildring. Utgiven december 2016. Ultima Eperanza Books.

När Per Erik Tell bar ned de stinkande vandrarkängorna till soptunnan på gatan utanför Pensión Mari Asun, en varm sommarkväll i spanska Pamplona, var en tre och en halv månad och 3000 kilometer lång fotvandring genom Europa över.
Han och vännen Pelle Brask lämnade Abbekås på den skånska sydkusten den 17 april 2016 med omkring femton kilo utrustning i ryggsäcken.
I Till fots genom Europa får du följa deras äventyr. Från Lüneburgerheden och genom bröderna Grimms skogar i Tyskland till Jurabergen och de böljande kullarna i Bourgogne i Frankrike och slutligen över Pyrenéerna.
Tillsammans med ett rikt bildmaterial blir du bjuden på pingstfest i Creuzburg, hamnar i det katastrofdrabbade Braunsbach, på sjukhuset i Besançon och bjuds trolldryck av Asterix.
Boken avslutas med fem reportage från Baskien.


"Vill man möta generösa, vänliga och öppna människor längs vägen rekommenderar jag denna bekantskap med det verkliga och vardagliga Europa. Tell är en fin berättare och hans ton inger direkt förtroende."
Thomas Nydahl, nydahlsoccident.bloggspot.se

"Stundom kåserande, stundom mer allvarligt berättar han om de glädjeämnen, strapatser och naturkatastrofer han och vandringskamraten Pelle Brask råkade ut för under den 300 mil långa fotvandring som startade i skånska Abbekås den 17 april 2016 och avslutades med att Tell kastade sina stinkande skor i soporna en augustikväll i spanska Pamplona."
Kjell E Genberg, DAST.nu

Plötsligt small skottet
Populärhistoria. Utgiven december 2015. Ultima Esperanza Books.

Plötsligt small skottet.
Jakob Persson Eldh hade laddat med varghagel och blybitar och sköt rakt genom köksfönstret. Ola Månsson föll framstupa död över Bibeln.
Den skånska historien är full av tragiska dåd. Bessingedramat 1881 är bara ett.
I Plötsligt small skottet berättar frilansjournalisten Per Erik Tell om sexton ruskiga kriminalfall som skakat den skånska landsbygden, från folkmordet i Göinge till massmördaren och polismannen Tore Hedin, den fruktade Hurvamannen.
Det handlar om kärlek som gått fel, om incest, mobbing, rädslor och begär efter pengar. Reportagen har tidigare varit publicerade i KristianstadsJournalen.

Läsa, resa, dö
Reseskildring. Utgiven i juli 2015. Ultima Esperanza Books

När Ystadsjournalisten Per Erik Tell ger sig ut på resa går vägen ofta utanför de vanliga stråken. I 85 reportage och reflektioner från världens vimmel ger han sig iväg till så skilda platser som vemodets öar St Kilda utanför Yttre Hebriderna, till skåningen Ove Gieddes danska fort på den indiska Coromandelkusten och till de hemliga tornen i bergen i norra Georgien.
Läsa, resa, dö är en bred resa i tid och rum, på ibland smal vägar. Du lär känna såväl litterära som verkliga figurer. Den kazakiske fejkjournalisten Borat samsas på sidorna med en revolutionär från Västindien, månfararen Ed Mitchell och Franz Kafka.
Sverige och svenskarna slutligen möter du under den långa mc-turen från Ystad till Haparanda.


"Per Erik Tell är inte enbart en utmärkt skribent, utrustad med stora ögon och öron och en lakonisk humor av ett slag jag är mycket förtjust i. Inte nog med att han med några få penndrag kan beskriva en plats så det känns som om man fått följa med, han letar också reda på ställen som ligger en bit från allfarvägarna och vid sidan av beskrivningarna av platsen kan han berätta relevanta och reflekterande saker om människor, ibland kända, emellanåt okända, men alltid intressanta personer med anknytning dit."
Kjell E Genberg, www.dast.nu

"...en fin samling resetexter från många länder och flera kontinenter. Det är Tell när han är som bäst, en väl påläst men alltid avspänd resenär som med humor och kunskap i en bra kombination tar läsaren med till vardagsmiljöer och möten med människor man annars aldrig skulle ha hört talas om."
"Den sista långa texten från Sverige berättar - dag för dag - om en motorcykelresa mellan Ystad och Haparanda 2011 (och hem igen förstås). Den är en sällsynt pärla bland svenska reseberättelser som kommer nära både miljöerna och människorna."

Thomas Nydahl, nydahlsoccident.blogspot.se

"Per Erik Tell tycks mig vara en blandning av flanör, turist och upptäckare. I sina bästa stunder är skildringarna i Läsa, resa,dö varmt humoristiska, intresseväckande och närvarande. I de ögonblicken känner jag doften av resa: saltstänk, klibbsvett, avgaser och gatukök."
Sigrid Nurbo, Ystads Allehanda m.fl.

"Boken är medryckande och innehåller mängder av mänskliga möten."
Lasse Jansson, Motor

"Hopkrupen på mc:n möter Tell både verkliga människor och litterära gestalter... Korta små tankekvillringar varvat med längre och djuplodande texter."
Tidningen Sändaren 33/2015

Ystad - Haparanda, en resebagatell
Reseskildring. E-bok. November 2012. Läs-en-bok förlag.

En fjorton dagar lång motorcykeltur i Stål-farfars hjulspår, fast på andra hållet. Från Ystad till Haparanda. Möten med bland annat Hagström i Degerfors, kronprinsessan, The Shanes och Signar på dansbanan i Täfteå.

Boken i sin helhet läser du gratis på: www.las-en-bok.com/tell.pdf


SKÅNES HISTORIA - från Ales stenar till Öresundsbron.
Populärhistoria. Utgiven november 2012. Bokpro förlag.

SKÅNES HISTORIA – från Ales stenar till Öresundsbron är 29 lustfyllda nedslag i en populärhistorisk odyssé genom tidevarven över hela den skånska prärien.
Det är korta och faktaspäckade avsnitt som sträcker sig från Barumskvinnans enkla skinnstycke till Zlatans nya franska mode. Här träder skåningen fram i all sin mångkultur – om han sen är dansk, svensk, tysk, amerikan eller bosnier.
I varje litet stycke finner läsaren sitt guldkorn. Berättat av Per Erik Tell och illustrerat av Börje Berglund med finess och kärlek till landskapet och dess invånare.


"Förvisso är Tells skånska historia ett veritabelt kuriosakabinett, flyhänt tecknad och i högsta grad underhållande. Inte minst genom Berglunds underfundiga illustrationer, som är lika träffsäkra som det svärd som en gång - förmodligen i Rostock - kapade Tycho Brahes näsa, innan han byggde sitt slott och observatorium på Ven.
En rolig blädder- och läsebok, som tillsammans med en frågesport - med facit på sista sidan - lyser upp mörka kvällar."

CJ Charpentier, Kvällsposten

"Ystadsförfattaren Per Erik Tell har just fullbordat Skånes Historia, ännu ett samarbetsprojekt med Börje Berglund, mångsidig, underfundig bildkonstnär från Kristianstad. Deras tredje bok är en fantasieggande irrfärd genom Skåne..."
Lars Bejmar, Österlen-Magasinet

"Till glädje för läsaren har de båda författarna tagit sig friheten att blanda tider och händelser med personer i texten och konstnären har också vågat raljera och fantisera kring det som skildras. Det har blivit en lättläst och roande bok..."
Karl-Erik Joansson, Skånska Dagbladet


"Samarbetet mellan de två är lyckat i det avseende att det inte finns någon hierarki mellan text och bild. Berglunds bilder har inte funktionen att illustrera utan uttrycker något som inte uttalas i texten.
Bild och text gör alltså sitt jobb när det gäller att bjuda på lättsamt och inspirerande ögongodis..."

ÅM Hellman, Ystads Allehanda m.fl.

Den falske ingenjören
Populärhistoria/reseskildring. Utgiven november 2011. Massolit förlag.
 
Den falske ingenjören var en av många svenska utvandrare som for till Argentina i slutet av 1800-talet. Han hette Hjalmar Fredrik Stavelius,och orsakade en politisk skandal som fortfarande 130 år senare väcker ilska i argentinska Córdoba.
Den falske ingenjören är bara ett av de många svenska emigrantöden som Per Erik Tell spårat under ett års resor i Argentina. Här möter vi arkitekten som ritade presidentpalatset, gauchon som blev vän med diktatorn Perón, kommissarien som (kanske) jagade Butch Cassidy i Anderna, och nazister som slog sig ned i svenskbygderna i urskogen, samt många fler. Det är ingen slump att fotbollslaget Boca Juniors spelar i blått och gult eller att Kikki från Trollhättan är en tongivande tangoproducent i Buenos Aires idag.

  "...Tell är en rutinerad journalist. Han har ett öga för särart och det unika hos varje människa. Rappt och snabbt tecknar han deras porträtt, med både empati och allvar. Han har visat det tidigare, i böcker som Lost Springs och Tack för i afton. Om spelemannen Hakon Swärd...  Jag fascineras av varje berättelse, och de som slår en direkt förbindelselänk mellan Argentina och Kristianstad blir alldeles särskilt roliga att läsa. Det ska sägas att Per Erik Tell är en mästare på att hitta rätt knorr på berättelserna. Han ser på livet och tillvaron med humor. Och han lyssnar på vad människor har att berätta..."

Thomas Nydahl, nydahlsoccident.blogspot.com

 "...han sporer opp de mest utrolige historier og samtidig beskriver hverdagslige episoder som skjer underveis... den er veldig lettlest og skrevet i en naturlig tone som gjør at sidene bare flyr avgårde. Jeg har alltid synes at det er vanskeligere å lese svensk enn å forstå dem når de snakker, men Per Erik Tells språk er lettlest og engasjerende også for en nordmann... Jeg kan gjerne anbefale boken for alle som gjerne leser om eventyrere, annerledes skjebner og historier, og som liker å få et lands kultur og historie sneket inn bakveien gjennom å lese om fantastiske virkelige menneskers liv og påfunn i en verden så langt borte fra der man kom fra..."
Elisa Vik, tiqui.blogg.no

"Sverige och Argentina har band som sträcker sig långt tillbaka i tiden, den som gräver finner en mängd spännande svenska livsöden och det är exakt vad Per Erik Tell har gjort. På nystartade Massolit Förlag är Tell högaktuell med ett verk som vimlar av svenskklingande och andra namn – tempot är högt, redovisande, emigrantanekdoterna otaliga. Det är sådana här historiska sidospår som jag älskar och som väcker min nyfikenhet..."
Walter Repo, rolfblomberg.se

Den falske ingenjören var en av 8 böcker som nominerades till Årets bok om historia 2011, av Sveriges kulturtidskrifter.

ABD-bok på skånska
ABC-bok. Utgiven juni 2011. Bokpro förlag.

Språket förändras ständigt och nya ord kommer till och gamla försvinner. Till slut finns de gamla kvar bara i folklivsarkiven och ingen vet längre vad de betyder, eller har ens hört dem uttalas. Det var när jag tänkte på en rad ord som farmor och farfar använde och som ingen idag skulle kunna tänka sig att ta i sin mun som idén om en ABC-bok kom upp. Eftersom skånska är ett talspråk och inget skriftspråk finns det inga ord som naturligt börjar på C, Q, W eller Z. Därför blev det en ABD-bok. Den lilla ordlista som förekommer vid varje bokstav består främst av ord som jag själv har använt eller hört som barn. Skånska är ett språk med variationer i varje härad och därför kan en del ord kännas ovana för skåningar som bor norr om landsvägen, alltså den gamla riksvägen mellan Ystad och Malmö.
Västgöten Börje Berglund som bott i Skåne i många år har gett sin syn på de skånska orden med sina färgglada illustrationer. Vi hoppas båda att boken ska ge många goda skratt och tankar och i bästa fall dessutom förlänga livslängden på några av de gamlas ord och uttryck.

 

Whisky Blues
Kriminalroman. Utgiven maj 2010. Bokpro förlag.

Duncan MacMillan som äger MacMillan Whisky Distillery i Pitlochry i skotska högländerna är övertygad om att han lyckats med konststycket att framställa världens absolut bästa whisky.
Precis lika övertygad är den galne lord Humbleton som gör allt för att komma över gudadrycken.
När ett hemligt konsortium, med syftet att bevara skotsk whisky skotsk, ropat in denna Cask 1692 på en whiskyauktion i Aberdeen, kommer ett minst sagt häpnadsväckande avslöjande.
För att reda ut den trassliga härvan anlitas tuffingen Angie Connors från London och hon reser till Skottland föga medveten om att en oförrätt som skedde för mer än 300 år sedan fortfarande kan hämnas i högländerna.
Whisky Blues är också en berättelse om kärlek, svek och omöjliga relationer.


"En fyndig historia, som utspelar sig bland whiskyproducenter i Skottland och har sin utgångspunkt i en händelse för 300 år sen...Också en galen berättelse, något annat vore väl omöjligt när Per Erik Tell är inblandad...Historien balanserar mellan skämt och allvar och om det nu är Berglund som lyckats hålla Tell i styr eller vad det beror på - den här gången är procenten allvar större och procenten skämt lägre, vilket passar min smak bättre..."
Bengt Eriksson, Ystads Allehanda

"...eftersom jag både gillar deckare och whisky öppnade jag boken med stor förväntan och spänning. Och jag blev inte besviken, snarare överraskad över hur mycket jag tyckte om denna historia...Storyn har ett bra driv, det är lättläst utan att vara löjligt..."
Nisse Scherman, www.nissescherman.blogspot.com


"Whisky Blues är en småputtrig, kultiverad pusseldeckare med whiskytema, skriven med gott humör och ett rejält snett leende...Det är en lättsinnigt skämtsam, mycket skotsk melodram. Som gissningsvis lekts fram med hjälp av ett eller annat glas whisky..."  
Örjan Abrahamsson, Kristianstadsbladet

 

Tack för i afton
Populärhistoria/biografi. Utgiven hösten 2008. Bokpro förlag.

Han spelade schlagers på piano med Maurice Chevalier, tango på dragspel för Fangio och blåste trumpet hos storbandsgiganten Lulle Ellboj. Hakon Swärd blev en av södra Sveriges mest populära dansmusiker genom tiderna. Folket älskade dragspelaren Hakon Swärd och publikrekord sattes på löpande band där han drog fram. I Tack för i afton vittnar musikerna som följde Hakon runt om på dansbanorna om denne geniale speleman. Inte ens Skånes obestridlige blues- och reggaekung, Peps Persson, kan dölja sin stora beundran för Hakon Swärd, swingens häxmästare, som han kallades. Hakon Swärd var en vanlig kommunalarbetare i Kristianstad och självlärd musiker som spelade den tidens schlagers - ibland från hastigt nedklottrade harmonier på en wienerbrödspåse. Men som han gjorde det!

"Sedan jag fick tag på den sannerligen storartade boken om Hakon Swärd har jag om och om igen spelat skivorna med hans musik. Den är verkligen fantastisk. och det är bara att hoppas att den ska få många, många att förstå Hakon Swärds storhet. Utan all tvekan har Per Erik Tell och Bertil Sandström gjort en viktig kulturgärning."
Jean Bolinder, Skånska Dagbladet

"Om honom har Per Erik Tell och Bertil Sandström skrivit en lustfylld presentation av en märklig personlighet av tämligen stort format, Tack för i afton . En cd med exempel på Hakons musikantskap medföljer boken (Bokpro 2008)...En folkkär och mycket populär underhållare som inte har levat förgäves. Det styrker den här utgåvan till fullo med många bilder samt ljudillustrationer."
Bengt Nyquist, Dragspelsnytt


"Per Erik Tell har gjort ett gediget forskningsarbete kring en skånsk dragspelskung som hamnade i skuggan av stora kollegor, de som gjorde sig kända i självklara dragspelsbygder i Bergslagen, Norrland och Värmland. Tell har förskjutit dragspelskartan en bra bit söderut i Sverige. Kanske Hakon Swärd tack vare den här boken får sin rättmätiga plats bland de stora dragspelskonstnärerna."
Ingmar Norlén, Nygammalt i Norden

"Flera läsare har skrivit till Kvällsstunden och bett om ett porträtt på Hakon Swärd...Som en skänk från himlen över Kristianstad landar i rätta ögonblicket Per Erik Tells och Bertil Sandströms bok Tack för i afton...Tack för i afton är inte bara informativ utan också mycket roande läsning. Det vore att betrakta som litterär stöld att berätta alla de episoder som kretsar kring kung Hakon av Skåne."
Stig Nahlbom, Kvällsstunden
 

Efter alla dessa år
Kriminalroman. Bokpro förlag. Utgiven 2007.  

Hur kan ett dussin oförvitliga och sansade samhällsmedborgare förvandlas till sektmedlemmar, låna massor av pengar i banken och nattetid ge sig ut i naturen för att gräva upp ett störtat flygande tefat?
Det får tillförordnade kriminalkommissarie Spencer Albinsson all anledning att grunna på när förre Vietnamdesertören Wayne C Hallock hittas hängd i ett skogsparti utanför stan. Samme Hallock som tjugofem år tidigare, som en Guds egen lille Åsa-Nisse, predikade kärlek och evigt liv samtidigt som han ledde sin Army of Jesus i de hejdlösa utgrävningarna efter tefatet.
Är det någon av de fortfarande skuldsatta och nu stammande och rodnande före detta sektmedlemmarna som gjort upp räkningen med sin pastor, eller handlar det om någonting annat?
Och varför mördas också en av lärjungarna samma dag som tidningarnas rubriker berättar om mordet på Hallock?

 
"Grundintrigen är inte så dum. Enslingen Wayne C Hallock hittas hängd i den skånska granskogen norr om "byn", och när det visar sig att han inte bara är Vietnamdesertör utan också lurat med sig halva byn på utgrävningar av ett flygande tefat på åsen blir utredningen minst sagt komplicerad...Lite snurrigt alltså, men Tell skriver engagerat, är duktig på personskildring och lyckas dessutom mellan varven vara riktigt rolig."
Jenny Rydqvist, Sydsvenskan

"Tells roman är en tankeväckande historia om hur våra liv för alltid ristas in i ett mönster och om hur det förflutnas mörka skuggor alltid tycks hinna ifatt oss."
Thomas Nydahl, Astra nova

"Per Erik Tells kriminalromaner förtjänar ett bättre öde än att ges ut av små skånska bokförlag och mest bli en angelägenhet för deckarläsare i Skåne. Han är alls ingen dålig deckarförfattare och Efter alla dessa år måste vara hans bästa kriminalroman hittills...Tell balanserar exakt rätt: lite av det ena, det andra och allt. Spännande och folkbildande (missförstå inte ordet) på samma gång. Ett smärre genidrag också att låta en vietnamesisk torghandlare i Ystad/Kristianstad agera dåligt samvete både för USA och oss"
Bengt Eriksson, Kvällsposten
 

Lost Springs
Reseskildring. Utgiven av Gondolin 2005 och Dejavu 2010.

Ragnhild Eleonora, i södra Arizona, grät av glädje när hon fick höra sitt namn uttalas på ren skånska. Nels från Tollarp såg Dillinger bli skjuten i Chicago. Det är bara några av människorna som du möter i Lost Springs, en samling berättelser från Amerika, som också handlar om svensken som grävde upp Pancho Villas huvud och sålde det till president Bush farfar, om xeroxapparaten som vräkte Nixon ur Vita Huset, och om svensken som deltog i massakern vid Wounded Knee. Följ med på en resa från skyskrapornas New York till jordbävningarnas Los Angeles, sitt in på en kåldolmsmiddag i Minneapolis, och knacka på hemma hos Johnny Cash.
   
"Lost Springs är underfundigt rolig och fylld med träffsäkra kommentarer."
C-J Charpentier, Kvällsposten

"Lost Springs är en i bästa mening lättläst bok. Språket är enkelt och samtidigt laddat med innebörder...Det är både roande och tänkvärd läsning. Eftersom språket är så här friskt och författaren dessutom har en befriande distans till sin egen roll är det lätt att tycka väldigt mycket om Lost Springs."
Anders Gezelius, Bibliotekstjänst

Per Erik Tell är en författare med en alldeles egen profil och jag är övertygad om att han en dag skriver Boken med stort B, får den utgiven på ett ledande förlag, och hyllas som en av våra främsta berättare...Han har fångat upp ekona i vinden och samlat dem till en alldeles underbar bok som det är ett enda nöje att läsa. Jag är riktigt avundsjuk på alla som har den njutningen kvar!"
Jean Bolinder, Skånska Dagbladet
 

Ur tidningen Kupé september 2005.

Detta fredliga uppdrag
Populärhistoria. Utgiven av H:ström Text & Kultur 2005.  

Vilka var svenskarna i kolonialmaktens tjänst? Per Erik Tell berättar här en personlig historia om Nils Viktor Andersson, född den 25 november 1876. Några år in i 1900-talet står han, tillsammans med kamraterna på väg mot äventyret, på Afrikaångaren Anversvilles däck, stolt och självklar, redo som en pojkscout. En "civilisationens" och den europeiska kolonialismens lille dräng. Några månader senare är det däremot en tunn, insjunken och utmärglad soldat, som stirrar på fotografen. Blicken vittnar om ett inre som tömts och dränerats på mänskliga känslor. Som steg han rakt ut ur mardrömmen i Joseph Conrads roman Mörkrets hjärta. Likt Marlow har han varit på kurs mot Kurtz. Ett tretton månaders studiebesök i Gehenna. 

"Om någon tror att svenskar inte ställde upp på kolonialkrig, terror och massmord så finns information tillgänglig i en bok av Per Erik Tell med den ironiska titeln "Detta fredliga uppdrag". Han dokumenterar 522 svenskars medverkan i den belgiske kungen Leopold II:s kolonialkrig i dåvarande Belgiska Kongo...Tells bok bekräftar att även Sverige medverkade, vilken kan bidra till att dämpa svensk självgodhet."
Gunnar Fredriksson, Aftonbladet 

"...när journalisten Per Erik Tell för oss drygt hundra år tillbaka i tiden är det till Conrads klaustrofobiska flodlandskap och till ett perverst kolonialt våld, som fortfarande väcker starka känslor när någon påminner om det i den gamla erövrarmakten Belgien...Per Erik Tells bok är upprörande - och välgörande genom att ytterligare ljus släpps in i ett historiskt dunkel."
Lars Åberg, Helsingborgs Dagblad

"Detta fredliga uppdrag av frilansjournalisten Per Erik Tell är en bra bok som berättar om ett skede i vår historia som varit tabubelagt från officiellt håll, nämligen Sveriges inofficiella deltagande i den koloniala erörvringen av Kongo...Boken motbevisar kraftfullt den officiella svenska hållningen att Sverige inte hade del i den koloniala erövringen."
Folke Dubell, Bibliotekstjänst

"...när Tell gör tvärtom med Joseph Conrads roman Mörkrets hjärta - blottlägger de faktiska händelser som utgör politiskfilosofisk botten i Conrads fiktion, är det lysande. Styrkan i Tells bok är skildringen av och resonemangen kring det koloniala förtrycket i allmänhet och dess svenska avlagringar i synnerhet. Det är en nyttig politisk historielektion som Tell ger oss: vår speciellt svenska blandform av politisk undfallenhet parad med morsk självgodhet har gamla anor."
Anders Sjögren, Västerbottenskuriren

Detta fredliga uppdrag uppmärksammades 2009 i ett avsnitt i TV-dokumentären Vår mörka historia i TV4.
Ett kapitel ur boken har publicerats i Folket i Bild/Kulturfront.

Olof, Tore, Tore
Kriminalroman. Accent förlag 2004.

Svenskarna har i september 2003 tackat nej till euron, fått sin utrikesminister mördad i Stockholms shoppingvimmel och räknar in allt fler förtidspensionärer.
Lokaltidningen drar igång en artikelserie om vardagsfifflet, och i stan arrangerar Madame Miriam möten med avlidna släktingar i sin salong för annorlunda upplevelser. På kyrkogården i byn, en dryg mil bort, fångar Fader Ibrahim de dödas röster med en gammal bandspelare.
När sedan en förståndshandikappad man, med 49 i skonummer, i sin jakt på Jesus autograf hittas död i komposten på samma kyrkogård och kommissarien och "svartskallen" Cesar Amado Sin Fronteras, tillsammans med kollegan Spencer Albinsson, drar igång polisutredningen är det främst en man som hamnar i fokus, den försvunne sjömannen Orvar Ott - Olof, Tore, Tore.."..den är fruktansvärt bra. Den kvalar faktiskt in bland det roligaste jag läst på mycket länge...Kanske måste man skriva själv för att förstå hur kul det är...Ibland behöver en författare bryta mot reglerna, bara pressa gaspedalen i botten och känna fartvinden i håret...Man måste leva också, inte bara kräka ur sig menlösa historier om magsjuka, grånande gubbar som rotar i allt tristare pedofilhärvor och muttrar över tillståndet i samhället. Det har Per Erik Tell fattat."

Jan Hoff, Kristianstadsbladet

"Piratens ande svävar hela tiden över berättelsen. Det är få deckarförfattare som klarar av att förena samhällskritik med litterärt gestaltande. Men PerErik Tell är ganska nära. Han använder sin tidigare journalistbakgrund på ett för ändamålet intelligent och sparsmakat sätt. Lite mer fullödiga förvecklingar behövs nog, men det tror jag han är mäktig."
Leif Wilehag, alba.nu

"Det som ger boken en egen ton är den lättsamt underhållande berättarstilen - som dock aldrig blundar för tragiken - samt en rad intressanta karaktärsteckningar...Det är inte ofta man har skäl att be en svensk författare skriva längre historier. Men Tell bör göra det: han är förvisso bra men har förutsättningar för att åstadkomma något ännu bättre."
Johan Wopenka, Jury
 

Ljuva September
Kriminalroman. Accent förlag 2003.  

En ödetomt vid den skånska sydkusten, där fiskare förr hängde sina ålagarn, ruvar på en märklig hemlighet. Förre byrådirektören Karl Konrad Larsson har spårat den och tänker slå mynt av den.
Men samma natt som han sätter sin plan i verket dyker två tältande unga flickor upp på den fridfulla ängen. Morgonen efter hittas de två flickorna brutalt mördade.
En lång het sommar kulminerar i Ljuva September. September 2002 var varmast i mannaminne i Sverige. Sol, blå himmel och 25 grader varmt, men också med en stegrad spänning inför ettårsdagen av terrorattacken i USA och en uppblossande folkhemsk debatt kring TV-reportrarna som några dagar före valet avsköjar småstadspolitikernas smygfascism.
Svartskallen Cesar Amado Sin Fronteras som leder polisens utredning om campingm ordet får också besvär med rasism inom polishusets väggar. Samtidigt måste han försöka lugna sin pappa som i Chile återupplever ett annat elfte september, det våldsamma mordet på demokratin, tjugonio år tidigare.


"...Det är en mycket välskriven bok, väl sammanhållen och stark i miljöskildringarna. Personteckningarna är pregnanta och fängslande, inte minst porträtten av de aningen udda bifigurerna. Det lovar - som kritikerklicheen lyder - gott inför framtiden. Personligen ser jag fram emot en ny roman med Cesar Amado i huvudrollen."
Crister Enander, Helsingborgs Dagblad

"Ett dubbelmord, ett försvunnet lik, en mordbrand och en skadskjuten mopedist är ingredienser som får en att snabbt vända sidor i en lättläst och välskriven bok... karaktärerna är mustiga, lite i Piraten-anda, kufiska original och en försupen begravningsentreprenör som kör tidningar med likbilen på nätterna livar upp..."
Lotta Tholin, Kristianstadsbladet

"Tells debut som deckarförfattare är underhållande på många sätt. Humor blandas med djupaste allvar, personerna är vältecknade och originella. Dråpliga händelser blandas med ond bråd död och spänningen hålls vid liv trots att skrattet alltid finns nära. Bland de riktiga pärlorna i boken är beskrivningarna av bipersonerna och händelserna som pågår lite i periferin. Här skapas levande människor som ofta har udda och ibland ytterst originella inslag. Språket är rappt och drivet och det är med stigande fascination man snabbt vänder blad...Måtte det snart komma en uppföljare!
Lise-Lotte Johansson, Jury