Sevärd Gudrid

Gudrid i TV-filmen om Vinland heter Krístin Ísold Jóhannesdóttir.

Det finns ju en uppsjö vikingafilmer på SVTplay upptäcker jag när jag kollar närmare.
Och det finns de som är betydligt mer innehållsrika och engagerande än den jag såg i går kväll. Till exempel historien om Gudrid den vittfarna. Hon  korsade Nordatlanten åtta gånger, födde den första kända européen i Nordamerika, Snorre, och avslutade på ålderns höst med att pilgrimsvandra till Rom.

Det är samma speaker som i gårdagens film, Bo Ericsson. Han gör det bra. Den här gången finns det mer innehåll, mer story, i programmet.

Det beror säkert (säkert?) inte bara på att det hampade sig så att jag satt in på hummermiddag i Halifax, Nova Scotia, hemma hos Birgitta Wallace och hennes make Rob (båda arkologer och Birgitta Wallace är den som vet mest om Vinland) samtidigt med filmteamet för några år sedan. Jag hade till och med Gudrid, eller Krístin Ísold Jóhannesdóttir som hon heter, till bordet.

Birgitta Wallace är en av de som intervjuas om Leif Erikssons Vinland i programmet. Det här avsnittet heter Vikingatidens stora äventyrare. Det är roligt att man lyfter fram en kvinna i en annars så mansdominerad värld. Bärsärkinslagen är dessutom nedtonade.

Birgitta Wallace kommer ursprungligen från Vingåker även om hon bott många år i Nordamerika.
Nu släpper jag nog vikingarna för ett tag. 

På hummermiddag hos Rob & Birgitta i Halifax. En modern Gudrid längst till höger.
Etiketter: kanada

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Lena Malmquist » På väg igen:  ”Hej Per! Kul att läsa din blogg! Framförallt var det viktigt och intressant att ..”

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln