Jaha

Rollon i SVT2 i går. Bilden ljuger. Avsnittet var snyggt gjort men tappat på all form av storytelling.

Det första avsnittet av vikingaserien i SVT2 visades i går. Det hette Vikingarnas arv. Mycket mer information går inte att hitta i den korta informationen på SVTplays sida. Ingenting om vem som gjort den eller något sånt. 

Gårdagens avsnitt handlade om tiden då vikingarna etablerade sig som rövare, plundrare och handelsmän. Från anfallet mot Lindisfarne och fram till dcss att Rollo fått Normandie i förläning.

En fransyska vid universitetet i Århus, en engelsman som jag inte minns vad han representerade och en svensk museikvinna i Kalmar kommenterade och förklarade skeendena som högeligen dramatiserades med skådespeleri och tidstrogna miljöer som kostat pengar.

Ändå blev det hela tämligen ointressant. 

Jag saknade den goda berättelsen. Det fanns bara ett malande prat om hur det var på vikingatiden. Det fanns inga poänger i stil med den jag berättade igår om hur Rollos mannar kastade omkull Karl den enfaldige i kyrkan i St Clair-sur-Epte. De våldsamma fictioninslagen med härjande identitetslösa bärsärkar gav kontrast till det rätt torra berättandet och kommenterandet, men de kändes bara som avkönade sekvenser av genrebilder ("vikingarna på bilden har ingenting med historien att göra").

Vikingahistorien vimlar av profiler, öden och äventyr, fejder och släktskap, och det gäller bara att plocka fram storytellinggenen så fångar man läsaren/lyssnaren/tittaren.

Inte konstigt att man somnade i skolan ibland, tänker jag och blir ungefär lika upphetsad av att Harald Hårfagers Norge förlorar mot Nederländerna i VM-kvalet på en annan kanal strax därefter.

Rollon i katedralen i Rouen. Nordmannen som grundlade Normandie.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Lena Malmquist » På väg igen:  ”Hej Per! Kul att läsa din blogg! Framförallt var det viktigt och intressant att ..”

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln