Svenska syndafloden

Ja, jag säger ingenting... Ja, jag säger ingenting...

SVT:s kulturnyheterna toppar med ett inslag om hur Storbritannien vägrar lämna tillbaka ovärderlig konst som stulits från Grekland. Vackert så.

Men inte ett ord om de enorma skatter som Gustav II Adolf respektive Karl X Gustav roffade åt sig i Polen under 1600-talet. I staden Braniewo snodde man tusentals böcker, hela jesuitbiblioteket, som kom att bilda grund för universitetsbiblioteket i Uppsala som då inte var något att skryta om.

I Polen kallas den här tiden för den svenska syndafloden och allt som gick att stjäla stals. Allt annat förstördes. Polska historiker säger att landet brandskattades på såväl folk som rikedomar på ett sätt som inte ens upplevdes under det andra världskriget.

År 2012 uppskattade polska myndigheter det till att landet bestals på värden för fyra miljarder zloty. Tillsammans med ryssarna brände och förstörde svenskarna 188 städer, 81 slott och 136 kyrkor.

Det kommer att ta hundratals år innan de polska småtjyvar som opererar på den svenska landsbygden utjämnat matchen... 

Etiketter: polen

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Lena Malmquist » På väg igen:  ”Hej Per! Kul att läsa din blogg! Framförallt var det viktigt och intressant att ..”

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln