De vilda vikingarna, i TV igen...

Ett färgsprakande ljusspel om de förfärliga vikingarna på fasaden till katedralen i Rouen.

I kväll på SVT2 startar en tre delar lång serie om vikingarna. Kvällens avsnitt ska handla om hur vikingarna seglade uppför Seine, belägrade Paris och grundlade Normandie.

Spännande.

Vikingarna kunde ju ta sig ända upp till Paris med långskeppen genom att utnyttja bland annat tidvattenströmmarna och få en skjuts upp i floden.

Jag undrar om överenskommelsen mellan vikingarnas Rollon och frankiske kungen Karl den enfaldige och som gav nordmännen Normandie i utbyte mot att försvara Rouen och landet där innanför för andra utombys plundrande och härjande i framtiden, är med. Rollon skulle dessutom döpas. Det skedde i kyrkan i St Clair-sur-Epte år 911 och i kyrkan lär det fortfarande finnas en linje som skär genom byggnaden. Kyrkan var låst då jag var där. På ena sidan stod Rollon och hans hedniska mannar, på den andra Karl den enfaldiges kristna följe. När Karl ville att Rollon skulle kyssa kungens fötter som slutkläm på avtalet möttes han av ett rungande skratt. Rollon skickade fram en av sina män som böjde sig ned, tog tag i kungen fötter och hivade honom baklänges.

Normandie var grundat.

Alldeles i närheten av St Clair-sur-Epte ligger för övrigt målarens trädgård, Claude Monets turistspektakel till park. Hur många har inte varit där utan att ha en aning om det som hände i den gamla kyrkan några kilometer bort...  

SVT2 kl 20oo eller SVTplay när du vill.
Jag har skrivit tidigare i bloggen om Rollon, Normandie och Karl den enfaldige. Claes Brunius har skrivit en hel bok som heter Nordens fransmän..

Svart på vitt, eller rättare vitt på grönt, att här föddes Normandie.
Etiketter: frankrike

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Lena Malmquist » På väg igen:  ”Hej Per! Kul att läsa din blogg! Framförallt var det viktigt och intressant att ..”

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln