Atención sevillaños, nordmännen kommer

Bilden är från Cádiz. Inte i närheten av varken Sevilla eller rio Guadalquivir.

I oktober 844 seglade vikingarna uppför Guadalquivir och erövrade Sevilla. Det kan man hålla i minnet inför kvällens match på Spanien. Å andra sidan höll man staden bara en dryg månad innan man fick ge sig iväg därifrån.

Vilka vikingarna var som kom är oklart. Åke Ohlmarks tror att det handlar om vikingar som utgick från Dublin på Irland som erövrats och besatts fem år tidigare.

Men morerna i Sevilla var tuffare än många andra som fick besök av vildarne från norr. Åke Ohlmarks i Vikingatågen och runstenarna:

"...de objudna gästerna som trivdes endast alltför väl i det rika landet och plundrade, skövlade och massakrerade stad efter stad. Det kom till flera slag och i ett av dem ska vikingarna på en enda dag ha förlorat sextontusen man. Till sist fick de nog och drog sig tillbaka, ehuru de på resan hem till Noirmoutier passade på att ge det hårt prövade Lissabon ännu ett tjuvnyp."

Förlorade sextontusen man!
Det ger en uppfattning om hur kolossalt stora vikingarnas följen var då de drog på härnad. Den illa tilltygade flottan räknade ändå 54 segel när den fortsatte söderut. Ohlmarks igen:

"...havet såg ut som om det varit uppfyllt av stora mörkröda fåglar. Det var seglen som liknade fågelvingar."

Själv har jag aldrig varit närmre Sevilla än Jérez de la Frontera. Vilket är gott nog. I mitt kollektiv i Lüneburg bodde Eduardo från Sevilla. Han höll på Real Betis. 

Jag tippar 1-0 till Sverige.

Fotnot: Vikingarna hade sedan ungefär år 820 ett vinterläger vid Noirmoutier i floden Loires mynning, enligt samme Ohlmarks, vars utsagor dock under senare år alltmer ifrågasatts.

Etiketter: spanien

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Lena Malmquist » På väg igen:  ”Hej Per! Kul att läsa din blogg! Framförallt var det viktigt och intressant att ..”

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln