Sedan möttes vi i Paris

Författaren och bloggaren Thomas Nydahl i Viby är en av de mest produktiva skribenter jag någonsin mött. Han skriver inte bara böcker och bloggar. Han skriver brev. Riktiga brev.

Nu publicerar han i boken Sedan möttes vi i Paris delar av den omfattande brevskatt han bevarat efter brevväxling med den finlandssvenska poeten Ann-Marie Berglund (1952-2010) fram till hennes död i mars i fjol, bara dagar innan pandemin slog till.

Det är 24 års, stundtals intensiv, brevväxling vi får följa. Flera gånger slår det mig också att det är på riktigt, just brevväxling. Det är inga korta mail eller ännu kortare chattkommentarer med fåniga emojis. Det är riktiga brev i kuvert och med frimärken de skickar till varann. Det blir allvar.

Ibland känner jag mig som en Peeping Tom som tittar in i Ann-Marie Berglunds hjärna och hittar hennes intimaste tankar och göranden. Hon berättar lika ofta och starkt om sitt förhållande till sina föräldrar som hon gör om raggningarna på Finlandsbåten. Många kulturpersonligheter flimrar förbi. Vissa tar hon till sig. Andra genomskådas.

Hennes liv pendlar mellan befrielsen av att stå på scenen för att läsa sina dikter och tvånget att umgås med kultursfärens självutsedda prominenser. Breven från Thomas och vinflaskan är hennes närmaste vänner.

Märkligt ändå att så trots allt fragmentariska brevklipp kan ge en så sammansatt bild av ett liv. Hennes ord står för sig själv. Författaren binder inte ihop eller driver på med egna kommentarer, förutom ibland kortfattade och förklarande fotnötter. Ett olyckligt liv, vågar jag påstå utan att spoliera din läsupplevelse. För en upplevelse är det att lära känna människan Ann-Marie Berglund i en bok som kärleksfullt illustrerats av fotografen Hideo Matsumoto som stundtals levde tillsammans med författarinnan.

Ann-Marie Berglund delar genom åren sin tid mellan föräldrahemmet i Finland, lägenheten i Stockholm och en våning i Paris som senare blev Nice.
 

”Att jag älskar Nice är sant. Här lugnar sig mina nerver. Cypresserna. Platanerna, människors vänlighet och alla frukt o grönsaksstånd är medicinen.”

”Man måste vistas utomlands om man ska klara att skriva böcker på svenska.”

”I Stockholm är jag hård och karg, mitt språk blir där sönderhackat.”


Ann-Marie Berglund debuterade 1977 med diktsamlingen Luftberusningen. Hon gav också ut bland annat romanen Dansa min flicka och flera novellsamlingar. Bland andra utmärkelser fick hon Svenska Dagbladets litteraturpris, Sveriges Radios lyrikpris och Aniarapriset.

Läs själv:
Thomas Nydahl: Sedan möttes vi i Paris, Breven från Anne-Marie Berglund (Occident förlag 2021).

Nice.
Etiketter: frankrike sverige

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Lena Malmquist » På väg igen:  ”Hej Per! Kul att läsa din blogg! Framförallt var det viktigt och intressant att ..”

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln