Go Glasgow go!

På varvet i Haugesund byggs nya oljeplattformar som ska ge klirr i kassan och nya temperaturrekord.

Det är bara att hoppas att den samlade politikereliten som nu träffas i Glasgow lyckas komma överens om att det är dags på allvar ta itu med problemen med vår ökande koldioxidproduktion.
För en tid sedan besökte jag Stavanger och Haugesund på den norska västkusten. Kommunerna försöker få stadsborna ta bussen eller elcykeln. Samtidigt växer den norska oljeproduktionen ständigt, nya fält öppnas och nya plattformar byggs på varvet i Haugesund. Det rimmar dåligt.

I juni i år producerades, enligt en rapport från Oljedirektoratet, dagligen 1,67 miljoner fat olja på norskt område.

Första halvåret 2021 gjordes åtta nya fynd som om de exploateras kan ge 62 miljoner kubikmeter oljeekvivalenter vilket är dubbelt så stort som det omdebatterade fältet Goliat i Barents Hav.

På varvet i Haugesund monteras nästa generation offshoreplattform till fältet som är uppkallat efter norska parlamentarismens fader, Johan Sverdrup.

Fältet är sedan 2019 i produktion och i annonser skryter Equinor (f.d. Statoil) om att produktionsplattformen helt drivs med elektricitet från land vilket innebär att atmosfären besparas årliga utsläpp på 620 000 ton koldioxid. Gott så, men all denna el, var kommer den ifrån?

Sommaren 2021 pumpades dagligen 535 000 fat olja upp på Johan Sverdrup. Mer ska det bli.

Heja Greta!

Fotnot: Johan Sverdrup lär ha varit en rätt misslyckad figur som statsminister, om jag läst de historiska källorna rätt.

Etiketter: norge

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Lena Malmquist » På väg igen:  ”Hej Per! Kul att läsa din blogg! Framförallt var det viktigt och intressant att ..”

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln