Långt efter

Någonstans på Hardangervidda skjuter solen en stråle och lyser upp en ö i en av de många sjöarna. Utsikt från Bergensbanan.

Långt efter alla andra läser jag Jan Guillous Brobyggarna, den första delen i hans imponerande 1900-talsepos. Tidigare har jag med behållning läst 1968.

De tre norska bröderna Lauritzen från trakten av Bergen introduceras. En av dem, Lauritz, ger sig i kast med byggandet av Bergensbanan. Den järnväg som löper tvärs Hardangervidda, från Oslo till Bergen. Det är tidigt 1900-tal och kallt och jävligt på högplatån och i rallarstugorna.

Desto varmare har broder Oscar det som drar till Tyska Östafrika, skjuter elefanter, bygger järnväg och gör business. Och siste brodern Sverre försvinner till London och han hör man inte av mer i hela boken. Jag tycker det är lite synd då han vore inte minst intressant att följa. I efterhand har jag förstått att han återkommer i nästa bok som heter Dandyn.

För tio år sedan åkte jag Bergensbanan. Samtidigt har jag alldeles nyss kört tvärs över Norge, från Stavanger till Oslo, via Rjukan och de stora vidderna i inlandet. Klart det ger en extra stimulans i läsningen.

Lauritz berättelse är också klart mest engagerande. Oscars jaktäventyr i Afrika speglar Guillous eget vapen- och jaktintresse och är säkert initierat men blir lite för mycket.

I slutet av boken rasar det första världskriget. Det är intressant hur författaren så ensidigt tar ställning för den tyska sidan åtminstone vad gäller striderna i Afrika och fullkomligt massakrerar den brittiska krigsmaskinen som inkompetent, arrogant och rasistisk.

Bokens behållning för mig är Bergensbanans framväxt. 

Brobyggarna, Jan Guillou (2011)

Vid Geilo stiger de av, norrmännen som ska på tur. Det är 2 april 2011 men snön ligger vit på taken...
Etiketter: norge

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Lena Malmquist » På väg igen:  ”Hej Per! Kul att läsa din blogg! Framförallt var det viktigt och intressant att ..”

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln