Gå på tur

Nöjd turturist efter att ha bestigit Preikestolen i bakgrunden. 604 meter upp, eller fyra kilometer vandringsled.

Det är vad norrmännen sysslar med. Gå på tur. 
Nu har vi gått på tur i två dar. Först det självklara valet, Preikestolen, bara några mil bort, genom en låååååång tunnel från Stavanger till Jörpeland och sen upp mot baslägret som norsk humor kallar caféet, souvenirshopen och toaletterna vid parkeringen där leden upp startar.

Det är fyra kilometer uppåt. Tidvis brant stigning och i broschyren för Preikestolen kallas den "demanding" - krävande. Det var den. En Malmödam vi passerade på väg upp mötte vi igen då vi gick ned efter en dryg timme på toppen. Då hade hon fortfarande en bit kvar och hade dessutom hängt av sig sitt sällskap. Tuff tant. Andra tycker man kanske aldrig ens borde ha gett sig på det.

Men Preikestolen tar ju liv på olika sätt.Det finns berättelser om turister som går för nära kanten för att ta sin selfie och det finns de som tar sig upp bara för att hoppa och avsluta livet.

Väldigt många tar stora risker för bilden. Sitter vid kanten och dinglar med benen. Det är bara oansvarigt.

Det finns en spricka i berget. När Preikestolen faller i fjorden kommer flera byar att uppleva sitt livs tsunami.

I turistbroschyren vädjar man att folk inte tillbringar för lång tid, till exempel äter lunch, ute på avsatsen som är några hundra kvadratmeter stor, utan ger fler möjlighet att komma ut. Och i coronatider handlar det ju också om att hålla avståndet. Det är en strid ström av besökare på väg upp eller ned.

I går gick vi Kyststien från Ölberg (no, no beer around). En knapp två timmars vandring längs den vackra Järenkusten, söder om Stavanger. Inte samma pulshöjare men stundtals rejäl klättring över den klippiga kusten. Bara följa de blå prickarna.

I dag håller vi söndag.

Kyststien - bara följ de blå prickarna. Ibland blev det lite klippträning.
Etiketter: norge

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

  • Thomas Nydahl » Thanks Mr Bobb:  ”Det kan inte vara en dussinjournalist som skrivit detta: "Ett hus mitt emot Pres..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln