Där man tänker på sex

Kåt karl spelar padel. Hans känsloliv ser mest ut som "ett hål i bröstet"...

På väg mot pandemidistrikt Norge Södra stannar jag till vid hällristningarna i Vitlycke, Tanumshede. De har jag tidigare bara sett på frimärken.

När jag kollar på bronsålderskonstnärernas ekivoka streckgubbar, långskepp och andra figurer som jag inte kan tolka, tänker jag på sex. Rättare sagt: jag funderar på hur de tänkte på sex på den tiden för drygt tretusen år sedan.

Männen är avbildade med rejält tilltagna kukar. Inga schlappswanz här inte. Rakt upp i luften bara. Varför?
Hade de inga byxor? Var de ständigt kåta? Sprang de runt och skröt med ståndet inför kreti och pleti?

En illustration lär föreställa något som man tror är ett par, kallas också för brudparet och kanske är det ett par i en sorts ceremoni, kanske är det ett samlag.

Vilken roll spelade sex på bronsåldern? Visste man att man ”gjorde barn” då man knullade? Var man polyamorösa? Överhuvudtaget kära? Formulerade man kärleksdikter? Kom man dragandes med blommor och choklad? Eller var det bara pang på rödbetan på den man mötte och reagerade fysiskt inför?

Många frågor. Inga svar. Jag tror att jag är den ende som står där och grunnar på kukarna tills jag senare googlar ”sex på bronsåldern” och får tusentals träffar. Det finns mer och mindre seriösa diskussionstrådar på arkeologiforum och massor av andra tankar kring ämnet. Ingen som stått vid Vitlycke och tittat lite generat har undgått att tänka i samma banor.

Det är inte säkert att det var mindre komplicerat på bronsåldern, tänker jag och ler åt den norska gränspolisen vid Svinesund. Hon ler tillbaka och nickar gillande åt mitt vaccinbevis. Jag frågar inte när hon går av sitt arbetspass. Hon är säkert gift. Vi är fast i de normer som gäller. Jag tar själv av min choklad och Sigge rullar in i Norge.

Etiketter: norge sverige

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

  • Thomas Nydahl » Thanks Mr Bobb:  ”Det kan inte vara en dussinjournalist som skrivit detta: "Ett hus mitt emot Pres..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln