Knappar för friheten

Var det här han bodde, Mikis Theodorakis?

Mikis Theodorakis har gått ur tiden.

För tio år sedan var jag i Aten och bodde i författarförbundets hus, det som kallas Ariane Wahlgrens hus. Enligt ryktena bodde den store grekiske tonsättaren alldeles bredvid. Vi såg honom aldrig. Kanske bodde han i huset vars balkong syns på bilden.

Men min vän Nikos Panayotopoulos berättade en historia om hur Mikis, som många andra konstnärer skapade som allra bäst under de värsta förhållanden. Under juntatiden i Grekland var Theodorakis som mest aktiv. Bland annat skrev han sånger som han spelade in på sitt piano i den husarrest han befann sig. Sedan smugglade hans dotter ut banden, vackert lindade tunna kassettband som rullats ihop för att se ut som knappar i kappan. På det viset kom Theodorakis motståndssånger förbi militärens vakter och ut till den grekiska allmänheten.

Bara det är ju värt att uppmärksamma.

Under senare delen av livet sägs kompositören bytt politisk färdväg. 

Etiketter: grekland

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

  • Thomas Nydahl » Thanks Mr Bobb:  ”Det kan inte vara en dussinjournalist som skrivit detta: "Ett hus mitt emot Pres..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln