Pippi på Kalifornien

Nyinflyttad så tänkte jag mig lite nytt på väggarna. Jag har en handfull canvastavlor med fågelmotiv och det finns plats att utöka, så jag lät göra två nya.

Den ena är en gulbena i flykt. Fotograferad i St Anthonys på Newfoundland för två år sedan, då jag sökte Vinland.

Den andra är en Stellars Jay, en stellerskrika, som jag plåtade en morgon på en campingplats i Big Sur, Kalifornien. Det är den du ser på bilden. Den satt där och glodde på stolen på andra sidan frukostbordet och bara väntade på att någon smula skulle ramla ned från min macka.

Big Sur har ju odödliggjorts av Jack Kerouac i en bok om sina märkliga nätter i vildmarken i Big Sur, och av Tomas Polvall i boken Kalifornien - stora drömmar, stora landskap. Tomas är en nyfiken och social resenär som bland annat skriver om Millers bibliotek i Big Sur så att man absolut vill åka dit. Tyvärr var halva Big Sur avstängt då vi var där, en bro hade rasat och naturkrafterna gjort sitt bästa för att påminna om klimathotet. Så läs Polvall istället.

Det var kolmörkt när vi körde hyrchevan ned till den lågt liggande campingen. Vi var tvungna att ha bilens strålkastare tända tills vi fått upp tältet. Vi såg inte ett barr i den svarta tallskogen.

Kalifornien är ett eldorado av fåglar. Även om man kanske inte åker på ornitologisk expedition till Kalifornien, så finns det oerhört mycket att skåda. Överhuvudtaget finns det mycket mer vildmark i Kalifornien än man föreställer sig. I Venturas utkant, i Grant Park, satt en skylt som berättade om skillnaden på bobcat och mountain lion och vilken av dem man skulle se upp för. 

Stellarskrikan finns över hela västra Nordamerika, till Nicaragua i söder, och är uppkallad efter den tyske botanikern Thomas Wilhelm Steller som deltog i dansken Vitus Berings upptäcktsresor kring Berings Hav. 

Okej då, så här ser gulbenan i St Anthony's ut.
Etiketter: usa kanada

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Lena Malmquist » På väg igen:  ”Hej Per! Kul att läsa din blogg! Framförallt var det viktigt och intressant att ..”

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln