När kungen ville importera pirater till Göteborg

Rikslejonet på sin skans i Göteborg då det var nyrenoverat och målat 2010.

Ett av de mera intressanta hugskotten under Karl XII:s bedrövliga regeringsperiod var onekligen när man lade upp en plan för hur sjörövare från Madagaskar skulle beredas möjlighet att flytta till Göteborg.

Jag stöter på de vilda idéerna när jag läser Aubry de la Motrayes skildring av sina resor i Sverige och i Karl XII:s hasor under 1711- 1725.

Många sjörövare, pirater och kapare, hade slagit sig ned på Madagaskar för att få lite lugn och ro och kunna njuta av sina rövade tillgångar. Men det blev lite för mycket lugn och ro. En del av dem ville tillbaka till Europa. Kanske till ett rikare, eller i alla fall mer välbekant, kulturliv. Jag vet inget om piraternas suktan efter kultur. För den svenske kungens och hans regerings del handlade det om att få rikets finanser på fötter då man eventuellt hoppades att kaparna skulle fortsätta sitt förvärv på den europeiska marknaden och därmed dra in lite skattestålar till administrationen av riket. Eller att de åtminstone skulle ta sina skattkistor och spenderbyxor med sig till Sverige.

Det strandade alltihop när kungen sköts och nationen skulle återupprätta både heder och anseende.

De la Motrayes bok är mycket underhållande och det finns många passager av högt populärkulturellt värde. Som det här:

"...då jag 1708 reste från Malta till Konstantinopel med min tchaique, vars besättning bestod av trettio grekiska matroser, som genom att äta massor med vitlök till alla sina måltider till den grad besvärade mitt luktsinne, att jag icke kunde hitta på någon bättre utväg än att att börja själv äta vitlök."

Björn Larsson har för övrigt skrivit en högst läsvärd roman om Stevensons figur ur Skattkammarön, Long John Silver, och hur denne sjörövare på sin ålders höst bosätter sig på just Madagaskar. Nu har jag inte hela boken aktuell så jag minns inte om Silver nånsin fick erbjudande att flytta till Göteborg. 

Etiketter: sverige madagaskar

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Lena Malmquist » På väg igen:  ”Hej Per! Kul att läsa din blogg! Framförallt var det viktigt och intressant att ..”

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln