På fantasyhyllan

Jag skulle placera Bibeln på hyllan för science-fiction när dottern, som är bibliotekarie, istället föreslog fantasy. Det har hon säkert rätt i. För mig är kategorierna snarlika.

Men Bibeln, farmor Esters konfirmationsbibel, föll i golvet då jag skulle sträcka mig upp och pilla in den i sällskap med Erich von Däniken, Bradbury och Clas Svahn.

Ut föll ett gammalt foto. Enda texten var: Hälsning från Lundåkra. Fyra personer och jag misstänker att det alltså var tjejen som jag skrivit om tidigare, alltså lilla Elise i knäet på sin mor Beata och sedan eventuellt styvfar (Nils? någonting) stående blygt beskyddande bakom och så Beatas mor. Jag har inte släktträdet tillgängligt här så jag kan inte utveckla det mer, med namn och födelsedata. Kortet är inte adresserat till någon. Det borde alltså vara ett gammalt fotografi som Ester troligen fått av sin mor Elise.

Misstanken om namnet Nils är att Elise i en skolbok skrivit in sitt namn som Elise Nilsdotter.

Lilla flickan Elise är i så fall Esters mor och mormor är Beata som råkade ut för lebemannen konsuln Adalrik Hallberg i Helsingborg, som i pauserna från festandet på Mollbergs förlustade sig med pigorna. Han är skuggan bakom raden Fader okänd. Hur mycket visste Ester om sin mor. Varför frågade jag aldrig?

Ester konfirmerades 1921, för exakt 100 år sedan. Hon dog 1986.

Etiketter: sverige

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

  • Thomas Nydahl » Thanks Mr Bobb:  ”Det kan inte vara en dussinjournalist som skrivit detta: "Ett hus mitt emot Pres..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln