En omöjlig kalkyl

Kanske Korsika borde räknas som separat land hos de geografiska sällskapen. Här finns ju såväl separatister som eget språk.

Det är vanligt att få frågan:
hur många länder har du besökt?

Jag brukar svara att jag inte räknar. För det beror naturligtvis hur man räknar och varje geografiskt sällskap, reseklubb och individ har sitt eget sätt att räkna och den som ställer frågan är inte beredd på en akademisk utläggning.

För hur är det?

Ska man bara räkna länder man övernattat i? Hur räknas Storbritannien (England, Skottland, Wales, Jersey, Gibraltar m.fl.)? Kan man ta med platser där man bara bytt flyg (Singapore, Barbados m.fl.)? Bara mellanlandat? Hur är det med länder som inte längre finns (som DDR)? Eller de som finns, men inte är erkända av det s.k. världssamfundet (ex.vis Transnistrien)? Enklaverna (Kalinigrad, Cabinda m.fl.) ? Delarna av Frankrike i Nord- och Sydamerika, Afrika och Oceanien (t.ex. Franska Guyana, Guadeloupe, St Pierre et Miquelon)? Kanske Korsika? Brittiska besittningar i Karibien (som Montserrat)?

Så svaret är att jag har varit i mellan 69 och 90 länder, beroende på hur man räknar.

Tiraspol - huvudstad i Transnistrien. Men finns det?

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

  • Thomas Nydahl » Thanks Mr Bobb:  ”Det kan inte vara en dussinjournalist som skrivit detta: "Ett hus mitt emot Pres..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln