För 132 år sedan

För en tid sedan skrev jag om hur en vän plötsligt en dag förklarade att vi var släkt. Den gemensamma "anmodern" var min farmors mor, Elise Sjöstrand, som hade fader okänd i kyrkböckerna men med DNA-teknikens hjälp har min vän pekat ut lebemannen och rikemanssonen Adalrik Hallberg i Helsingborg som trolig pappa.

När jag fortsätter flytta runt bokhögarna i det blivande vardagsrummet dyker det ena efter det andra upp.

I en liten tunn lärobok i historia hittar jag Elises namn (fast det är stavat Elis och med efternamnet Nilsdotter, bostadsort Lundåkra) och en liten torkad växt. Hon har daterat innehavet till 1883. Det är fantastiskt och känslosamt att hålla en liten blomma i handen som farmorsmor plockade som barn för 132 år sedan.

Att dessutom veta vem hennes pappa var. Något hon troligen inte visste själv. 

Noteringen längst upp till vänster som jag tolkar som 50 cents förbryllar. Är boken en gåva från en släkting i Amerika? Tyvärr saknas titelblad och därmed tryckort och år.

Min sista reflektion blir att du inte kan torka vackra blommor i ljudböcker eller på nätet. 

Etiketter: sverige

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

  • Thomas Nydahl » Thanks Mr Bobb:  ”Det kan inte vara en dussinjournalist som skrivit detta: "Ett hus mitt emot Pres..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln