Ett Ex Libris berättar

I Lund köpte jag Artur Lundkvists Självporträtt av en drömmare med öppna ögon. Oderljungagrabben Artur var en sann kosmopolit och jag korsade hans spår då jag gjorde en radiointervju en gång med Maria Wine och hon berättade om hur Artur suttit i en bil och druckit konjak efter den förödande jordbävningen i Agadir 1960.

Boken var häftad och inte sprättad men på omslagets insida satt ett Ex Libris som berättade att Einar Hansen ägt boken. Malmögripen sitter i centrum.

Einar Hansen föddes i Horsens på Jylland 1902 men flyttade som ung till Malmö och blev veckotidningsförläggare med förlaget Allhem, Hemmets Veckotidning och Allas var de stora namnen. Han gav också ut böcker på förlaget men plötsligt tog hans intresse för båtar över och han blev redare och kallade sitt företag Rederi AB Clipper.

En handfull tankers fick namn som Pacific Clipper, Orient Clipper med mera. Dessutom hade han lyxkryssningsfartyg som m/s Stella Polaris inom sitt hank och stör. Stella Polaris ansågs en tid vara världens vackraste fartyg. Byggt i Göteborg åt en norsk beställare för kryssningar på Nordkap. Hansen seglade under sin tid med Stella Polaris kryssningspassagerare i Karibien under vinterhalvåret och Östersjön på sommaren. Det sjönk utanför Japan efter att en längre tid fungerat som flytande hotell. Skutan var köpt av en svensk då det gick ned under en bogsering till Kina för renovering. En i sanning ovanlig historia för en ovanlig båt.
Einar Hansen blev 92 år gammal, mecenat och donator och till synes en sympatisk man.

Jag har aldrig hört talas om honom tidigare, eller hans Clipperbåtar. Nu har jag en av hans böcker i bokhyllan och i Whisky Blues som Börje Berglund och jag har skrivit figurerar ett skamfilat lastfartyg som går under namnet Shanghai Clipper. Det var väl ändå ett sammanträffande!

Bästa sättet skaffa Whisky Blues.

M/s Stella Polaris. (Bilden lånad från sidan kommandobryggan.se)
M/s Stella Polaris. (Bilden lånad från sidan kommandobryggan.se)
Etiketter: sverige

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

  • Thomas Nydahl » Thanks Mr Bobb:  ”Det kan inte vara en dussinjournalist som skrivit detta: "Ett hus mitt emot Pres..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln