Lenin står stadigt i Schwerin

Det är inte, som jag trodde, den sista och enda statyn i Tyskland av Lenin som står i Schwerin, huvudstad i Mecklenburg-Vorpommern, före detta DDR.

Det finns ytterligare några.

Det är ändå en ståtlig staty. Modellerad av den estniske skulptören Jaak Soans och invigd 22 juni 1985, bara några år av förtryck före glasnost som banade väg för den sovjetiska och kommunistiska härdsmältan i Östeuropa.

Den står på ett bra ställe, vid Hamburger Allee som tidigare hette Lenin Allee. (Tyskarna är mästare på att byta namn på sina gator efter rådande politiska vindar.) En öppen plats där ungdomar idag använder statyns fundament som avstamp för mer eller mindre avancerade skateboardkonster, utan att riktigt veta i vems skugga man slår volter. Ett grannskap i en typisk, om än uppfräschad, DDR-miljö, ett kommunistiskt miljonprogramsområde.

Debatten kring statyns vara eller inte vara är ständig. Högerextrema utser den med jämna mellanrum som mål för graffiti eller äggkastning. Vid vårt besök såg han fräsch ut, Lenin.

Över resten av Europa finns ett antal Leninstatyer kvar. Inte minst i Ryssland och till och med på Svalbard. Däremot plockades alla ned i Litauen. Där såg jag 1991 huvudet av en Leninstaty som placerats på bakgården till ett konstnärskollektiv. Uppe på skulten hade det eldats. Kanske som ett försök att spränga skallen i bitar på honom.

Etiketter: tyskland ddr

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

  • Thomas Nydahl » Thanks Mr Bobb:  ”Det kan inte vara en dussinjournalist som skrivit detta: "Ett hus mitt emot Pres..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln