Hur jag blev släkt med Hallbergs trappor

Graven på bilden finns vid Marsvinsholms kyrka. Som texten visar är det J A Sjöstrands familjegrav.

I den ligger farmors föräldrar, Johan och Elise Sjöstrand, och deras dotter, farmors lillasyster Ruth som dog i fyrtioårsåldern. Farmor själv, Ester, är begravd i Skivarp och hennes båda bröder Anton och Einar på annat håll.

Det är Elise som blivit intressant.

Jag fick en inbjudan till lunch hos en god vän som hade något att berätta för mig. När köttbullarna, potatisen och lingonen och den sjukt goda såsen slevats upp på tallrikarna levererade han slutet av sin story först:

- Vi är släkt!

Sen berättade han en fantastisk historia om hur det hade börjat med att han gjort ett dna-test genom My Heritage, fått en lista på andra testade släktingar och studsade till då mitt namn kom upp.

Utredningen om hur vi var släkt var svårare. Min vän kommer från välborna Helsingborgssläkter. Jag är resultatet av torpare och fiskare på Österlen och sydkusten. Först med Beata kunde han knyta ihop oss.

Denna Beata från Hofterup utanför Landskrona, for till Helsingborg och tog tjänst som piga hos en av stadens förnämsta och rikaste familjer. Där fanns Helsingborgskopplingen. Vi pratar 1870-tal.

På Hotell Mollberg satt spelevinken, suputen och den förmögne ungkarlen konsul Adalrik Hallberg och åt och drack för stora summor. Han var son till Johan Hallberg och hustrun Gundela, som drev verksamhet bakom Mariakyrkan och vars namn än idag är känt för helsingborgarna på grund av Hallbergs trappor.

Hur många gånger har jag inte sprungit upp och ned för Hallbergs trappor.

Min vän var inte släkt med Beata men väl med unge vackre kvinnokarlen Hallberg. Och när Beata lämnade Helsingborg var det med ett nytt liv i magen. Ett litet knyte vars dna-spiral kan spåras i både mig och min vän.

Det lilla knytet var Elise.

I kyrkoböckernas register står fader okänd. Farmor hade sannolikt aldrig en aning. Far som dog för två år sedan visste inte heller vem hans mormors far var.

Ingen vet om Hallberg tjusat pigan med pengarna och löften om guld och gröna skogar eller om han helt sonika bara tagit för sig som en naturlig del av herremanslivet, detta att ha tillgång till pigorna. Mer eller mindre våldtäkt.

Min vän kastar in brasklappen att det fanns ytterligare en kandidat till rollen som Elises pappa, men att denne var uppe i åldern, stadgad och betrodd i kommunfullmäktige samt okänd i sammanhanget vidlyftiga kvinnoaffärer.

Med största sannolikhet kan jag räkna in den ständigt salongsberusade kvinnotjusaren och gamängen på Mollberg, konsul Adalrik Hallberg bland anfäderna. Det ska jag tänka på nästa gång jag genar från Knutpunkten till Olympia via Hallbergs trappor.

Adalrik Hallberg som ung förförare.
Etiketter: sverige

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

  • Thomas Nydahl » Thanks Mr Bobb:  ”Det kan inte vara en dussinjournalist som skrivit detta: "Ett hus mitt emot Pres..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln