Ett fiskeproffs

Fiskgjuse med näbbgädda, Bua.

Jag svängde av E6 vid Ringhals mot Båtafjorden strax norr om Bua. Behövde en bensträckare och ville se om det fanns några vadarfåglar. Det här brukar under säsong vara ett av landet säkraste ställen för skärfläcka.

Mycket riktigt. En handfull, och lite till, svartvita eleganter med långa ben och den där karakteristiska uppåtsvängda näbben som de bökade runt i dyn med var på plats. Skrattmåsar, strandskator och i strandängen bredvid stenskvättor. Också som brukligt.

Då hör jag ett förfärligt liv på avstånd, några måsar cirklar runt en okänd fågel och jag riktar objektivet dit. Jag ser inte alls vad det är men fotograferar när sällskapet närmar sig mig.

Först sedan jag slutat plåta och förstorar bilderna ser jag att det är en fiskgjuse med byte, en halvmeter näbbgädda i klorna, som orsakar rabaldret. Fiskgjusen är en skicklig fiskare men tråkigt nog fick jag aldrig se själva fisket, bara resultatet av det. It made my day. 

Fiskgjuse med byte i klorna har jag sett förr. I Hammarsjön, Commewijnefloden och Floridas delta. Men aldrig med en näbbgädda. En gång har jag själv fått näbbgädda på kroken. Det var en stunds tuff kamp. Fisken vann.

Etiketter: sverige

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

  • Thomas Nydahl » Thanks Mr Bobb:  ”Det kan inte vara en dussinjournalist som skrivit detta: "Ett hus mitt emot Pres..”

  • per rehnberg » Att ligga för Pampus:  ”Fint skrivet som vanligt. Hoppas du har det bra! Hankar mig fram sjölo,/ Per”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln