Vår svenska stam hos August

Vart för mig stegen på Drottninggatan? Jo, till Antikvariat Röda Rummet.
Vart för mig stegen på Drottninggatan? Jo, till Antikvariat Röda Rummet.

Det ohämmade bokfrosseriet fortsätter.
Jag var tvungen att återvända en tur till Stadsmissionen i Kungens Kurva där böckerna kostade 5 kronor styck och oavsett hur många man plockade på sig blev det aldrig mer än 50 kronor.
Romaner, bestsellers, pocketböcker men en och annan pärla. Du slipper lista.

Så åkte jag till stan för att köpa en snygg kavaj och hamnade på Antikvariat August på Drottninggatan. Härifrån steg jag ut i solen med bland annat 431 sidor Vår svenska stam, del 2 om svenskar i USA och Kanada. Boken är från 1952 och det skulle väl vara i stort sett omöjligt att sälja en sådan titel idag.

Det är en intressant genomgång av utvandrare från Sverige som lyckades i Nordamerika. Det börjar redan med Nya Sverige på 1600-talet och går sedan kronologiskt framåt.
Jag hittade ett spännande kapitel om svenskarna i inbördeskriget, bland annat ett avsnitt om sergeant Möller från Kristianstad som Lincoln själv utsåg till general. Då hade han bytt namn.

Som en bok av sin tid så saknas i hög grad kvinnorna men Fredrika Bremer och Jenny Lind får i alla fall sin del av skärven. Liksom Greta Garbo och Ystadtösen Anna Q Nilsson.

Det är också en brist att jag inte hittar Joe Hills namn i de rapsodiskt refererade raderna om svenskarna i den framväxande arbetarrörelsen i USA. Ett bevis så gott som något på att historia aldrig blir ren fakta utan alltid tolkningar, som ständigt kursändras, och att det som utelämnas ofta berättar mer än det som sägs. 

Det finns två böcker till i serien Vår svenska stam, om emigranter i Europa och så resten av världen, Asien, Afrika och Latinamerika. De har jag nu beställt hem via Bokbörsen. Ska bli intressant att se om de svenska öden i Guyana jag grävde fram och berättar om i min kommande bok GUYANA - rapport från ett falnande eldorado finns med.

Det blev ingen kavaj om du undrar.

Etiketter: sverige

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

  • Thomas Nydahl » Thanks Mr Bobb:  ”Det kan inte vara en dussinjournalist som skrivit detta: "Ett hus mitt emot Pres..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln