Dickie Dick Dickens och Al Capone

Hotel Robert i St Pierre. Där åt Al Capone och jag middag.

Hela familjen, eller i alla fall far och jag, samlades på 1960-talet för att lyssna på radioteater. Martin Ljung spelade Dickie Dick Dickens. Leif Smoke rings Andersson var berättarröst och Dickies undersköna fästmö Effie Marconi spelades av Anita Wall.  Beppe Wolgers var gangstern Jim Cooper, han som kallades Lampan för att han inte var så lysande smart.

Ingvar Kjellson var kommissarie Hillbilly och Sigge Fürst storgangstern Alphonso Capelli som ju är en parodi på Chicagos legendariske gangsterboss Al Capone. Jag somnade till Dickens äventyr i går kväll. Ungdomsbok med grön rygg.

I St Pierre på den franska ögruppen St Pierre & Miquelon, ett stenkast utanför Newfoundlands sydkust, sprang jag på Al Capones skugga. Det gjordes stort nummer på Musée Heritage att han varit där, även om det endast lär ha varit för ett dygn.
Han var där för att kolla upp spritsmugglingen, då St Pierre var en betydande hub för illegal sprithandel till USA under förbudstiden.

Al Capone bodde på Hotel Robert. Jag bodde på ett bed & breakfast hos ett äldre par i byns utkant men gick till Hotel Robert för att äta middag. Det var väldigt franskt alltihop. Matsalen öppnade klockan 19 och alla gäster trängdes i hotellreceptionen, tjattrade och svepte en öl eller ett glas vin, innan de frostade glasdörrarna låstes upp. Det var fransk klass på mat och dryck även om jag inte minns matsedeln. Jag satt länge.

Dagen efter for jag med färjan till Newfoundland och staden Fortune. På hotellet där jag var enda gästen frågade jag om det fanns restaurang i byn. Jodå, jag hänvisades till Doc's Diner, men uppmanades att skynda på. Serveringen upphörde klockan 19.

Jag åt en burgare och drack en Molson innan syltan stängde och alla gick hem till sitt. En och en halvtimmes båtfärd mellan Europa och Nordamerika, men ett kulinarisktkulturellt fritt fall...

Doc's Diner i Fortune.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

  • Thomas Nydahl » Thanks Mr Bobb:  ”Det kan inte vara en dussinjournalist som skrivit detta: "Ett hus mitt emot Pres..”

  • per rehnberg » Att ligga för Pampus:  ”Fint skrivet som vanligt. Hoppas du har det bra! Hankar mig fram sjölo,/ Per”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln