The winner is...

På plats i Målilla, ett stenkast från Lönneberga socken och Mariannelunds kyrkspira, hittar jag speedwaystadium. Som heter SKROTFRAG ARENA.
Det är sant!

Jag tycker själv att det till och med slår Falcon Alkoholfria Arena vad gäller korkat namn på en idrottsanläggning. Men så är också speedway en sällsynt löjlig sport. Tycker jag. Laget heter Dackarna. Än så länge...

Målilla är ett stycke Sverige med nedlagda butiker och rörelseidkare som slagit igen. Ett smalspår som rostat och sakta försvinner i det växande gräset och en fabrik som köptes upp av norskt kapital och las ned. Tyskar och stockholmare har fyndat små egnahemsvillor och vackra träkåkar i gult med gröna fönsterbågar. Tre pizzerior slåss om gourmanderna och så Bandygrillen som tappade allt då riksvägen drogs om och hamnade utanför byn. Ett hotell som drivs av en pakistanier och ett tåg som brakar förbi på en ännu trafikerad räls - utan att någonsin stanna.

I en trädgård står en Scania-Vabis, i en annan en Ford Falcon och i nästa en kamouflagemålad likbil. Det är i de här små samhällena i Sveriges inland (oftast) som allt är möjligt och ingenting. Jag kan förstå de som flyttat hit men inte de som vuxit upp och stannat. Återvändare finns också. De är en tredje sort.

Jag tillbringar någon dag med att hälsa på go'a vänner. B o B som flyttat hit, hittat ett underbart hus som passar dem perfekt, etablerat sig socialt med vänner och jobb. B har jag känt i minst 35 år.
En annan är R som jag mötte i Argentina. Han bor i andra änden av byn, flyttade hit sedan han sett att värmerekorden i Sverige sattes i Målilla. Här har han pensionerat sig med målet att överleva. 

B och jag for till Erikshjälpen i Vimmerby idag och stöttade verksamheten. Mitt finansiella bidrag till det välgörande gav följande återbäring från loppisens hyllor:

Vi ses i Song My, PC Jersild
Historier mellan åsarna, Artur Lundkvist
Farlig sommar, Ernest Hemingway
Sidenvägen, Jan Myrdal & Gun Kessle
Spräng bojorna, Adam Hochschildt (som jag nog redan har)
Den gudomliga ön, Evert Lundström
Till Europa - en återkomst, Leif & Stig Claesson
Den oövervinnlige, Peter Englund
Påskön - en gåta som fått svar - Thor Heyerdahl
Varför spelar folk golf?, Åsa Lundquist-Coey (till sonen...)

Etiketter: sverige

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

  • Thomas Nydahl » Thanks Mr Bobb:  ”Det kan inte vara en dussinjournalist som skrivit detta: "Ett hus mitt emot Pres..”

  • per rehnberg » Att ligga för Pampus:  ”Fint skrivet som vanligt. Hoppas du har det bra! Hankar mig fram sjölo,/ Per”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln