Kongo på DN Kultur

Samma dag som Kongofödde Tusse sjunger för full hals i Rotterdam för det blågula så hittar jag en artikel på DN Kultur där jag citerats. Trevligt nog är artikeln inte låst utan kan läsas av envar intresserad. 
Gemensamma nämnaren är Demokratiska republiken Kongo, allmänt Kongo-Kinshasa.

Det är unga författarinnan Kayo Mpoyi som söker sina kongolesiska rötter i svenska arkiv. Kayo Mpoyi vann årets debutantpris 2019 för romanen Mai betyder vatten

Om jag förstår det rätt i artikeln var Kayos föräldrar, som senare flyttade tillbaka till Kongo, diplomater i överste Mobutus tjänst under perioden då Kongo kallades Zaïre. Mobutu är en av historiens många genomkorrupta diktatorer. Enligt Wikipedia kompis med storheter som Ronald Reagan och Nicola Ceausescu.

Min bok om Kongosvenskarna Detta fredliga uppdrag kom ut redan 2005 men får fortsatt nya läsare. Det är jag väldigt glad över. Den är en nyttig historielektion som en recensent skrev då boken kom ut. Finns fortfarande att köpa på Bokus.

Etiketter: sverige kongo

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • solweig johansson » Ida Bäckmann - resande reporter:  ”Jag är ordförande i ett nytt sällskap Ida Bäckmannsällskapet i Åmål. Vi söker ma..”

  • Britta Stenberg » Den flygande holländaren:  ”Hej du! Kom in på din hemsida av en slump, skulle bara kolla en grej. Blev kvar..”

  • Thomas Nydahl » Den flygande holländaren:  ”Fint reportage i Bladet idag. Har just läst. På din Molly ser du verkligen glad ..”

  • Veronica RA » Svälja handlingar:  ”Hamburg på våren är. Have fun! ”

  • Thomas Nydahl » Thanks Mr Bobb:  ”Det kan inte vara en dussinjournalist som skrivit detta: "Ett hus mitt emot Pres..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln